A németek 39 százaléka nem tudja, kire szavazzon jövő héten

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

Következő vasárnap Bundestag-választásokat tartanak Németországban, de a választók jelentős része azt sem tudja, egyáltalán elmegy-e rá.


Alig egy héttel a német szövetségi parlamenti választások előtt a választók 39 százaléka tartozik a bizonytalanok közé - derül ki a ZDF által megrendelt kutatásból. A szakértők azt mondják, nem várható meglepetés a jövő vasárnapi választásokon, tehát Martin Schulz Szociáldemokrata Pártja kis lemaradással követi majd az Angela Merkel vezette CDU/CSU-t.
A választókat is megkérdezték, milyen eredményre számítanak:


83 százalékuk szerint Angela Merkel megkezdheti negyedik kancellári ciklusát. 5 százalék mondta azt, hogy Martin Schulz átveszi a stafétabotot.

Jelenleg a CDU/CSU támogatottsága 36 százalék. Bár ez jóval kevesebb, mint amennyivel 2013-ban választást nyertek, még mindig biztos az előnyük a szociáldemokraták előtt. Őket 23 százalék támogatja, az ő népszerűségük is csökkent az előző választás óta. A választók 10-10 százaléka áll a liberális FPD, és az Alternatíva Németországnak párt mögött, és mivel kis pártokhoz képest viszonylag nagy a támogatottságuk, nehezebb lesz kormányt alakítani, mint a 2013-as választások után.
A legvalószínűbb forgatókönyv vagy a nagykoalíció (CDU/CSU és a Szociáldemokraták), vagy pedig a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak elnevezett CDU/CSU-FPD-Zöldek kormány.