A német tini csak kitalálta, hogy menekültek erőszakolták meg

-

Szélsőjobboldali tüntetések törtek ki Németországban, miután egy 13 éves lány azt mondta, hogy menekültek rabolták el és erőszakolták meg. Csakhogy a Lisa néven elhíresült lány kitalálta az egészet.


Lisa szülei január 11-én jelentették be a lány eltűnését a berlini rendőrségen, mivel nem ment be az iskolába. Mikor az orosz származású Lisa 30 órával később előkerült, azt mondta, hogy közel-keleti vagy észak afrikai kinézetű férfiak támadták meg, akik meg is erőszakolták őt. A hír gyorsan terjedt a közösségi médiában és felháborodást keltett a berlini orosz közösség tagjai között – írja a Guardian.


Három nappal később képzett szakemberek is kikérdezték a lányt, akiknek rögtön bevallotta, hogy csak kitalálta a történetet. Az ügyészség szóvivője elmondta, hogy Lisa csak félt hazamenni, mert az iskola felhívta a szüleit bizonyos meg nem nevezett problémák miatt.

Egy németországi oroszokból álló csoport azonban így is tüntetést szervezett, és szélsőjobboldali szervezetektől – például a Pegidához köthető Bärgidától – is kaptak támogatást. A szintén szélsőjobboldali NDP is felvonult.

A feszültséget az orosz állami televízió is fokozta, mikor arról számolt be, hogy a lány állításait nem vizsgálták ki kellőképpen a hatóságok. Az ügy kapcsán még Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter is elítélte a berlini rendőrséget, ami sokáig titokban tartották Lisa eltűnését.