A német pénzügyminiszter csokieuróval segíti ki a görögöket

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Csokiból készült euróérméket ajándékoz Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter görög kollégájának, Jánisz Varufakisznak. A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap beszámolója szerint Schäuble a ZDF köztévé gyerekműsorában kapott csokijait adná tovább Varufakisznak.


Eljutottunk oda, hogy már egy gyerekhíradót is érdemes szemlézni. A német pénzügyminiszter a ZDF országos közszolgálati televízió Logo című gyerekhíradójának volt vendége, és egy 10 éves műsorvezetőnek adott interjút. A Bild am Sonntag szerint a miniszter ekkor ajánlotta fel a gyerektől ajándékba kapott ehető euróit további felhasználásra a görög pénzügyminiszternek. Szerinte Varufakisznak mostanában szüksége van egy kis „agyserkentőre”.


Athén persze nem csokipénzt, hanem igazi eurókat vár. Kezdődik ugyanis az eladósodott ország végjátéka, az athéni vezetés jelzései alapján a görög államkassza lényegében kiürült, pedig az euróövezeti tagországnak június 5. és 19. között négy részletben 1,5 milliárd eurót kell átutalnia a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), június 12. és 30. között pedig 5,2 milliárd dollár értékű kincstárjegyet kell megújítania, és ezenkívül még ki kell fizetnie a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét is.


Görögország fizetőképességének megőrzéséhez általános vélekedés szerint elengedhetetlen az államadósság-válság kezelésére 2011-ben összeállított második nemzetközi hitelcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részlete. A görög kormány hónapok óta tárgyal a kölcsön átutalásának feltételéül megszabott reformokról a hitelező intézmények – az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank – képviselőivel. A megegyezés után az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a 7,2 milliárd eurót.

A görög vezetés helyzetértékelése szerint a tárgyalások már a célegyenesbe értek. Wolfgang Schäuble viszont egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „az Athénból érkező pozitív hírek még nem tükrözik teljes mértékben az athéni kormány és a hitelezők tárgyalásainak állását.”


Egyébként a Bild am Sonntag beszámolója szerint Schäuble a gyerekhíradónak azt is elmondta, hogy euróövezeti kollégáival nem mindig csak pénzügyekről tárgyal, így például spanyol minisztertársával szívesen beszélget a labdarúgásról.