A német parlament jóváhagyta a hadsereg szíriai küldetését

Fotó: DPA / KAY NIETFELD

-

A kormány felfogása szerint a német katonák nem háborúba mennek, mert az Iszlám Állam elleni fellépés nemzetközi jogi értelemben nem minősül háborúnak. Az Augsburg nevű hadihajó már úton is van.


A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken a várakozásoknak megfelelően nagy többséggel megszavazta a kormány előterjesztését arról, hogy a hadsereg (Bundeswehr) közvetlen támogatást nyújtson az Iszlám Állam terrorszervezet szíriai állásai elleni légicsapásokhoz. A szavazáson a 630 tagú Bundestag 598 képviselője vett részt. A kormány előterjesztését 445-en támogatták, 146-an ellene szavaztak és 7 képviselő tartózkodott. A kormánypártok - a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) - képviselői csaknem kivétel nélkül igennel szavaztak.

A kormány a Bundeswehr eddigi külföldi küldetéseinek előkészítéséhez képest rendkívül gyorsan vitte keresztül a szíriai misszió elindítását. A kabinet kedden fogadta el a vonatkozó előterjesztést, amelynek parlamenti vitája már szerdán el is kezdődött.

Németország kezdettől fogva tagja az Iszlám Állam ellen szervezett nemzetközi koalíciónak, de eddig nem vett részt közvetlenül a támadásokban, hanem az észak-iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) kiképzésében és felfegyverzésében vállalt szerepet. A légicsapások közvetlen támogatásáról azután határozott a kormány, hogy Franciaország a november 13-ai párizsi terrortámadások miatt segítséget kért az uniós tagországoktól az Iszlám Állam elleni harchoz. A kormány felfogása szerint a német katonák nem háborúba mennek, mert az Iszlám Állam elleni fellépés nemzetközi jogi értelemben nem minősül háborúnak. A küldetés nemzetközi jogi alapját az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Iszlám Államról hozott határozatai és az ENSZ Alapokmányának önvédelemről szóló 51. paragrafusa alkotja.

A Bundeswehr a törvényhozási felhatalmazás révén egyelőre egy évig - 2016 december 31-ig - vehet részt a több mint 60 országot összefogó nemzetközi koalíció szíriai légicsapásainak közvetlen támogatásában. A mandátum megújítható, így akár több évig is tarthat a Bundeswehr szíriai missziója. A Bundeswehr egy 1200 fős kontingenst állít ki a küldetésre, amelyre 134 millió eurót biztosít a kormány. A német hadsereg elsősorban műholdas és légi felderítést végez, és egy fregattal részt vesz a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó hajó védelmében.

A feladatra kijelölt, Augsburg nevű hadihajó már kivált a Európai Unió embercsempészek ellen indított, Sophia elnevezésű földközi-tengeri katonai műveletének kötelékéből és egy-két napon belül csatlakozik a Charles de Gaulle védelmét biztosító nemzetközi hajórajhoz. A Bundeswehr a műholdas felderítést a francia partnerekkel együttműködésben végzi, légi felderítési feladatokat pedig a légicsapásokat intéző szövetségesek felkérésére teljesít. A koalíció parancsnoki testületébe delegált német illetékes minden egyes kérést külön megvizsgál, és csak akkor ad engedélyt a légierő Tornado típusú felderítő gépeinek bevetésére, ha a kérés összeegyeztethető a törvényhozástól kapott mandátummal.

Németország egy légi utántöltő repülőgéppel is támogatja a légicsapásokat. A műveletre kijelölt hat Tornadót és a légi utántöltő repülőt a jövő héten áttelepítik a dél-törökországi Incirlikben működő NATO-támaszpontra, ahol a kontingens 550 tagja állomásozik majd. Az első bevetések januárban lehetnek. Német katonák nem lépnek Szíria területére, akkor sem, ha egy Tornadót szerencsétlenség ér és ki kell menteni a pilótát. Ilyen esetben amerikai különleges alakulatokat mozgósítanak, amelyek más szövetségesek, például az olasz és a francia erők speciális alakulataival dolgoznak. Az 1955-ben alapított Bundeswehr a koszovói és az afganisztáni bevetés után mindössze harmadik alkalommal vesz részt támadó hadműveletben. A szíriai lesz a második legnagyobb szabású küldetése. A Bundeswehr jelenleg 16 külföldi misszióban vesz részt.