A német parlament engedélyezte a melegházasságot

Fotó: MTI/EPA / FELIPE TRUEBA

-

Az ellenzék és a szociáldemokraták fogtak össze. Néhány konzervatív képviselő jelezte, alkotmánybírósághoz fordulnak.


Németországban a Bundestag megszavazta a melegházasság bevezetését. A polgári törvénykönyv házasságról szóló, 1535. paragrafusának módosítását 393 igen szavazattal, 226 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett fogadták el. A paragrafusban a "házasságot egy életre kötik" szakasz helyén az lesz, hogy "a házasságot két különböző vagy azonos nemű ember köti egy életre".

A szavazást a ciklus utolsó parlamenti ülésnapján tartották a szociáldemokraták (SPD) kezdeményezésére. A CDU/CSU ellenezte, hogy tárgyaljanak és szavazzanak a kérdésről, ezzel arra kényszerítette a szociáldemokratákat, hogy a koalíciós hűséggel szakítva fogjanak össze az ellenzéki pártokkal.

Az SPD szerint Angela Merkel felmentette a frakciófegyelem alól a CDU/CSU képviselőit a melegházasság ügyében, és arra kérte őket, hogy döntsenek lelkiismeretükre hallgatva. A szociáldemokraták szerint azzal, hogy az ellenzéki Zöldekkel és a Baloldallal (Die Linke) összefogva megváltoztatták a Bundestag napirendjét, csak lehetőséget teremtettek a lelkiismereti kérdés azonnali eldöntésére, megakadályozva, hogy az ügy további késedelmet szenvedjen és a szeptemberi Bundestag-választás után felálló következő parlamentre maradjon. Az előterjesztést végül az SPD, a Zöldek és a Baloldal teljes frakciója mellett 75 CDU/CSU-s képviselő – a 309 fős frakció csaknem 25 százaléka – is megszavazta.

Merkel nemmel szavazott, mert szerinte a házasság a német alkotmány rendelkezései alapján egy férfi és egy nő kapcsolatát jelenti. A szavazás nem az azonos nemű párok hátrányos megkülönböztetésének megszüntetéséről szólt, mert már felszámolták a diszkriminációt. Az azonos nemű párok egyenjogúsításának utolsó lépése az örökbefogadási jog kiterjesztése lett volna, amit korábbi álláspontját felülbírálva támogatott volna – mondta Merkel.

Hasonlóan érveltek a szavazás előtti vitában is mindazok, akik az előterjesztés elutasítására bíztatták képviselőtársaikat. Volker Kauder, a CDU/CSU képviselőcsoportjának vezetője szerint a bejegyzett élettársi kapcsolattal megszűnt az azonos nemű párok diszkriminációja, a házasság intézményét pedig a férfi és nő kapcsolataként kell megőrizni.

Az előterjesztést pártoló CDU/CSU-s képviselők azzal érveltek, hogy a házasság intézményének megnyitása mélyen konzervatív értékek, az életre szóló hűség, az egymás iránti felelősségvállalás értékének terjesztését jelenti.

Az ügy azután lett fontos, hogy a melegházasságot kongresszusi határozattal elutasító CDU/CSU valamennyi lehetséges koalíciós partnere – az SPD, a Zöldek és a Bundestagon kívüli, liberális FDP – világossá tette, hogy csak akkor vállal kormányzati felelősséget a következő ciklusban, ha a kormányprogramban szerepel a melegházasság bevezetése.

Merkel hétfőn azt mondta, nem párthatározatok alapján kellene dönteni a kérdésről, hanem mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy saját belátása szerint, lelkiismerete alapján járjon el. A kancellár állítólag elszólta magát, azt tervezte, hogy az új irányvonalat majd csak az utolsó parlamenti ülésszak után ismerteti. Azt akarta elérni, hogy a melegházasság ügye kikerüljön a választási kampány témái közül, ne akadályozza a következő kormány megalakítását, és a döntés a következő Bundestagra maradjon.

Ám az SPD kihasználta a kancellár szavaiból adódó lehetőséget, és kikényszerítette a szavazást. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a melegházasság bevezetéséhez szükséges-e módosítani az alaptörvényt. Az viszont az első kommentárok szerint biztosra vehető, hogy a CDU/CSU részéről lesznek olyan politikusok, akik az alkotmánybíróság elé viszik az ügyet.

Németországban az azonos nemű párok 2001 óta bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnek. Nagyjából 35 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság időközben hat alkalommal a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére kötelezte a törvényhozást, például rendelkezett arról, hogy az azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény.

Egy csütörtökön ismertetett reprezentatív felmérés szerint a németek 74,7 százaléka támogatja a melegházasság bevezetését.