A német neonácik összecsaptak a jogi aktivistákkal

Forrás: DPA

-

Az ellentüntetők többen voltak, mint a neonácik az újonnan létrehozott drezdai menekülttábor közelében tartott tiltakozáson.


A német hatóságok ideiglenes menekülttábort állítottak fel a szászországi város egyik elhagyott iparterületén, amelyet a rendőrség kordonnal vett körül. A helyszínen péntek este az NDP felhívására megjelent mintegy kétszáz neonáci, akik a tábor létrehozása ellen tiltakoztak. Mintegy 350 ellentüntető, baloldali emberi jogi aktivista pedig az érkező menekülteket kívánta üdvözölni.


A két csoport még a menedékkérőket szállító autóbuszok érkezése előtt összecsapott egymással. Helyi lapértesülések szerint a szélsőjobboldali tüntetők kezdték el kövekkel és palackokkal dobálni a baloldali tüntetőket. Három ember megsérült, egy embert kórházba kellett szállítani.

A neonácik az ellen tiltakoztak, hogy a hatóságok 1100, főként Szíriából érkezett menedékkérőt akarnak elhelyezni a kelet-németországi városban felállított ideiglenes sátortáborban. Első hullámban 470 menedékkérő érkezett péntek éjjel a táborba, a hét végén további háromszáz embert szállítanak ide.

Németországban megteltek a befogadó állomások. A helyi hatóságok sürgősséggel újabb központokat nyitnak, a szélsőjobboldaliak több alkalommal rátámadtak a menekülttáborokra.

A német belügyminisztérium adatai szerint idén több mint 400 ezer menedékkérelmet adtak be, kétszer annyit, mint egy évvel korábban és négyszer annyit, mint 2010-ben.