A német külügyminisztert is megfigyelte az NSA

Fotó: AFP / MAURIZIO GAMBARINI / AFP / MAURIZIO GAMBARINI

-

Egyre több német vezetőről derül ki, hogy lehallgatták az amerikaiak, az ellenzék szerint a kormány mégse tesz emiatt semmit.


Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) módszeresen megfigyelte Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert is – olvasható a Süddeutsche Zeitung német lap keddi számának a WikiLeaks kiszivárogtató portál újabb dokumentumaira hivatkozó cikkében, amelyet a dpa német hírügynökség már hétfőn ismertetett.

A lap, valamint az NDR és a WDR televíziók értesülése szerint az informatikai hírszerzésre szakosodott NSA éveken át lehallgatta Steinmeier és a német külügyminisztérium telefonjait is.

Német lapok a WikiLeaks dokumentumaira hivatkozva korábban arról írtak, hogy az NSA évtizedeken keresztül megfigyelte a német kancellári hivatal tevékenységét, és évekig több minisztérium telefonbeszélgetéseit is lehallgatta. Idén nyáron az is kiderült, hogy a francia elnököket is lehallgatta az amerikai hírszerzés.

Hans-Christian Ströbele, a német Zöldek politikusa felszólította a kancellári hivatalt, hogy tegyen már végre valamit. Mint nyilatkozatában fogalmaz, „nem szabad tovább lapítani”. Egyre jobban bebizonyosodik, hogy az amerikai titkosszolgálat az egész német kormány után kémkedett, miközben a kancellári hivatal hallgat és semmit sem csinál - húzta alá a politikus nyilatkozatában.