A német kormány idén több mint egymillió menekültre számít

Fotó: MTI/EPA/DPA / Bernd von Jutrczenka

-


Több mint egymillió menekült érkezhet idén Németországba. A Reuters szerint erről beszélt vasárnap Angela Merkel német kancellár helyettese. Sigmar Gabriel alkancellár pártja, a német szociáldemokraták (SPD) mainzi rendezvényén azt mondta, hogy Németországnak fel kell készülnie erre a kihívásra.

A német hatóságok korábban arról beszéltek, hogy idén 800 ezer menedékkérő érkezhet az országba. A német lapok a múlt héten arról írtak, hogy ez a szám idén elérheti 1,5 milliót. Naponta közel 10 ezer ember érkezik Németországba, a többségük Horvátországon, Magyarországon és Ausztrián keresztül.

Közben a lakosság egyre kevésbé támogatja Merkel menekültbarát politikáját. A Bild am Sonntag felkérésére készült kutatás szerint a kormányzó konzervatív pártok támogatottsága 38 százalék, ez két százalékponttal kevesebb, mint a múlt héten. A CDU-CSU támogatottsága nem volt ilyen alacsony mióta két évvel ezelőtt megnyerték a választásokat.

Közben hat százalékponttal nőtt a bevándorlásellenes Alternatív Németország (AfD) nevű párt támogatottsága. A német rendőrség szerint ötszázra nőtt a menekültotthonok elleni támadások száma. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal szerint a migránsválság miatt egyre inkább radikalizálódnak a különböző jobboldali csoportok.