A német határ lezárásával fenyegetőzött Merkel a csúcstalálkozón

Fotó: MTI/EPA / Olivier Hoslet

-

Angela Merkel német kancellár a határ lezárásával fenyegetett a nyugat-balkáni migráció által érintett államok vezetőinek múlt vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján, értesült a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című hetilap.


A vasárnap megjelenő hetilap beszámolója alapján - a szombaton előzetesen ismertetett részletek szerint - a német kancellár a tanácskozáson elmondta, hogy a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség a bajor-osztrák határon uralkodó állapotokról azt a tájékoztatást adta neki, hogy "belefulladunk" a menekültáradatba.

Nem várhatja el senki Németországtól, hogy minden menedékkérőt befogadjon - hangoztatta a FAS szerint Angela Merkel. Résztvevők elmondása szerint a kancellár ultimátumot intézett a többi kormány-, illetve államfőhöz. Itt és most „meg kell állapodnunk intézkedésekről, hogy ne kelljen lezárnunk a határokat" - mondta. A kancellár azt is elmondta, hogy idén egymillió menedékkérő érkezhet Németországba.

A csúcstalálkozón végül elfogadtak egy 17 pontos akciótervet. Megállapodást kötöttek egyebek között arról, hogy Görögországban és a Nyugat-Balkánon 100 ezerre emelik a menekültek befogadására alkalmas férőhelyek számát, szakítanak azzal a gyakorlattal, hogy az egyes országok értesítés nélkül szállítanak a migrációs útvonalon fekvő következő ország határára menedékkérőket, és 400 fős erősítést küldenek az uniós határrendészettől Szlovéniába.

A tanácskozást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kezdeményezte, német sajtójelentések szerint Angela Merkel felvetésére. A megbeszélésen Albánia, Ausztria, Bulgária, Görögország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Románia, Szerbia és Szlovénia állam- illetve kormányfője vett részt. Jelen volt az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke, továbbá az ENSZ menekültügyi főbiztosa, az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) és az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal (EASO) vezetője is.