A német gyáriparosok tárt karokkal várják a bevándorló olcsó munkaerőt

Fotó: Getty Images/Creatas RF / Creatas Images – KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

-

Egyenesen a német kormányhoz fordultak, hogy könnyítse meg a menekültek munkához jutását. Ezzel aztán még jobban feltüzelték a neonácikat. Az egyre idősebb németeket viszont valakinek el kell tartania.


A munkaadói szövetség elnöke, Ingo Kramer azzal érvelt, hogy a menedékkérők közül sokan hosszú távra vagy akár örökre Németországban maradnának, ezért mindenkinek az az érdeke, hogy ezek az emberek gyorsan tudjanak becsatlakozni a munkaerőpiacra. A Német Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, Eric Schweitzer ugyancsak munkát javasolt a bevándorlóknak.

A felhívás az előtt hangzott el, hogy a héten egy kormányzati konferencia lesz a menekültkérdésről. A jelenlegi szabályozás szerint korlátozzák a menekültek munkavállalását, amíg kérelmüket el nem bírálják. Márpedig ez az eljárás akár nyolc hónapig is eltarthat. Akiknek pedig csak humanitárius okokból engedik, hogy Németországban maradjanak, azok azt követően sem vállalhatnak munkát. Angela Merkel kormánya tavaly ugyan valamelyest enyhítette a szabályokat, de így is legalább három hónapig tétlenkednek a menekültek.

Németországba idén 450 ezer menekült érkezésére számítanak, tavaly ez a szám még csak 202 ezer volt, a briteknél pedig mindössze 31 ezer.

A német iparosok felvetése azonban felszította a vitát a bevándorlókról. Az iszlámellenes és bevándorlásellenes mozgalom, a Pegida tízezreket vonz magához, támadások érik a menekültszállókat, és a neonáci csoportok fenyegetik a bevándorlókat.

Elemzők azonban azt mondják, az elöregedő német társadalomnak szüksége van a bevándorlókra. Míg jelenleg 49 millió munkaképes korú ember él Németországban, addig ez a szám 2060-ra 34 millióra csökken, ami a népességnek mindössze 51 százaléka. A 65 éven felettiek tábora egyötödről egyharmadra nő.