A német gazdasági miniszter szerint így nehéz lesz tárgyalni

-

Még nincs meg a görög népszavazás hivatalos végeredménye, de 70 százalékos feldolgozottságnál 61 százalékkal vezetnek a nemek. Görögországban egyre többen ünneplik a győzelmet. A német gazdasági miniszter szerint viszont felégették az utolsó hidakat.


A görög belügyminiszter már 8 körül bejelentette a „hivatalos prognózist”, miszerint a nemek 61 százalékkal győztek. Ennél jóval szorosabb eredményt vártak az elemzők.

A görögök hétfőn holnap folytatnák a tárgyalásokat – közölte a kormányszóvivő a hivatalos végeredmény előtt.

A beszámolók szerint a görög kormányfő, Alekszisz Ciprasz már több uniós vezetővel tárgyalt, első körben a francia elnököt, Francois Hollande-ot hívta fel, és a tárgyalások folytatásáról egyeztetett, de az Európai Központi Bank elnökével, Mario Draghival is beszélt.

Antonio Samaras, az ellenzéki jobbközép Új Demokrácia párt elnöke lemondott a nem hivatalos eredmények ismeretében.

A görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz szerint „a görögök egyértelmű és világos üzenetet fogalmaztak meg: nemet mondtak a további megszorításra, és igent a valódi reformokra. A miniszter szerint közös megoldást kell találni. „A mai nem egy óriási igen az európai demokráciára, és erősíti azt a védelmet, amit Görögország nyújt a görögöknek” – mondta a miniszter a Guardian szerint.

Nehezen képzelhetőek el az újabb tárgyalások Görögországgal – mondta vasárnap este Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter. Gabriel szerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök „felégette az utolsó hidakat” Európa és Görögország között, amelyeken át elmozdulhattak volna a megegyezés felé.


Egyre többen ünnepelnek