A német és a török kormány együt örül a menekültáradat megfékezésén

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

A menekültáradat megfékezése terén elért eredményeket méltatta Törökország és Németország szerdán.


Az uniós-török egyezmény "működik, és az illegális migránsok száma csökken" - mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szerdán Helsinkiben. Az elmúlt két nap hivatalos adatai szerint 24 órán belül 225-ről 68-ra csökkent a Törökországból a görög szigetekre érkezett új migránsok száma. Davutoglu úgy véli, hogy a látványos esés az egyezmény közvetlen eredménye.


Jó irányba haladnak a dolgok a március eleji brüsszeli uniós-török csúcs után a megegyezés nyélbe ütése mellett kardoskodó német kormány egyik szóvivője szerint is. Hétfőn visszatoloncolták Törökországba az első 202 embert, és később várhatólag további csoportokat indítanak útnak a török partok felé.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) ugyanakkor kiemelte: Törökország ugyan fokozta a biztonsági intézkedéseket partjain, de egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy működik az egyezmény. „Továbbra is fennállnak azok a feltételek, amelyek mozgásba hozták ezeket az embereket, és sokuknak sikerül megtalálnia a réseket a védőpajzson" - mutatott rá Boris Cheshirkov, a főbiztosság egyik leszboszi szóvivője.

Így továbbra is sok migráns vág neki az égei-tengeri utazásnak a görög szigetek felé, és egyelőre nem sikerült teljesen eltorlaszolni az embercsempészek által használt vízi utat Európába. A török hatóságok több csoportot vettek őrizetbe a tengeren szerda hajnalban Dikilitől 20 kilométerre délre. A feltartóztatott migránsok között nagyjából 40 iraki és 15 pakisztáni állampolgár volt.