A német államfő szerint Donald Trump kiszámíthatatlan

Fotó: MTI/EPA-DPA / WOLFGANG KUMM

-

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke viszont többször tudatta, hogy semmilyen módon nem avatkozik bele az amerikai választási küzdelembe, és nem kommentálja annak fejleményeit.


Joachim Gauck a Spiegel Online német hírportálon vasárnap megjelent interjúban kiemelte: aggodalommal tekint Washingtonra, és reméli, hogy a november 8-i elnökválasztás után is fennmarad a fékek és ellensúlyok rendszerén nyugvó amerikai demokrácia, amelyben az elnök nem válhat zsarnokká.

Arra a felvetésre, hogy Donald Trump populista, rasszista, megveti a nőket, és sokan biztosak abban, hogy még a legutóbbi republikánus elnök, George W. Bush tevékenységénél is rosszabb teljesítmény várható tőle, ha elnyeri az Egyesült Államok elnöki tisztségét, Joachim Gauck azt mondta:


egyebek között a megbízhatatlansága miatt kell aggódnunk.

A német kormány tagjai közül csak szociáldemokrata párti politikusok kommentálták az amerikai elnökválasztási kampányt. Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke augusztusban egy lapinterjúban Donald Trumpról szólva kiemelte: az Egyesült Államokban az történik, amit „itt nálunk átélünk az AfD-vel” – az Alternatíva Németországnak nevű parlamenten (Bundestagon) kívüli párttal –, vagyis egy „nacionalista, megosztó és az embereket megvető választási kampány zajlik”.

Az SPD-vel kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség részéről kevésbé egyértelmű nyilatkozatokat tettek. Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy Bajorországban minden megválasztott amerikai elnököt egyenlő tisztelettel fogadnak.
Ugyanakkor a CDU részéről Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke szintén a Bild am Sonntagnak nyilatkozva úgy vélte, Donald Trump esetleges győzelme „történelmi megterhelést” okozna a német–amerikai viszonyban, „a vietnami háború óta a legsúlyosabb elidegenedéshez vezetne”.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke viszont szóvivője útján többször tudatta, hogy semmilyen módon nem avatkozik bele az amerikai választási küzdelembe, és nem kommentálja annak fejleményeit.