A Neander-völgyiek sokkal okosabbak voltak, mint ahogy eddig gondoltuk

Fotó: Getty Images / Fox Photos / Getty Images / Fox Photos

-

A Neander-völgyi ember réti sas karmaiból készített ékszereket 80 ezer évvel azelőtt, hogy a Homo sapiens megérkezett volna a Európába.


Egy friss tanulmány szerint legalább három különböző madár nyolc karmát használták fel ahhoz a nyaklánchoz vagy karkötőhöz, amelyet 150 ezer éve viseltek. A tudósok ezzel azt bizonyították, hogy a Neander-völgyiek nem voltak olyan állatiasak, ahogy őket sokszor ábrázolják, hanem megvolt a képességük a gondos tervezéshez és ahhoz, hogy felismerjék a testdíszek szimbolikus szépségét.


A Neander-völgyi emberekre sokszor úgy gondolunk, mint motyogó, kétbalkezes, botladozó bolondokra. De minél többet tudunk meg róluk, annál kifinomultabbnak is látjuk őket.

– állítja a David Frayer, a Kansasi Egyetem antropológusprofesszora.


A tudósok úgy vélik, a karmokat korábban valamilyen madzag vagy cérna tartotta össze. A madárkarmokon 21 vágást találtak, valamint csiszolt felületeket is, amelyek a két rész egymáshoz való dörzsölődéséből alakultak ki. Ezek utalnak arra, hogy nyakláncként vagy karkötőként használhatták őket összefűzve.

Azt azonban még nem sikerült kideríteni, hogy miként sikerült a madarakat levadászniuk.

A karmokat már 100 éve megtalálták Horvátországban, de csak most sikerült arra rájönniük a kutatóknak, hogy a vágások és csiszolások azért voltak rajtuk, mert egy darab ékszerként állították őket össze.