A Nazca-rajzoknál is öregebb vonalakat találtak

Fotó: Getty Images / Thinkstock / Jarno Gonzalez Zarraonandia / Getty Images / Thinkstock / Jarno Gonzalez Zarraonandia

A Nazca vonalaknál is régebbi, a Krisztus előtti 300-as évekből származó kővonalakat találtak Peruban. Valószínűleg ókori vásár helyét jelölték.


A vonalak a Kr. e. 800 körül élő Paracas civilizációból maradtak ránk, akik a mai Peru területén éltek. Őket követték a nazcák, akik a már ismert, titokzatos Nazca-vonalakat alkották meg. Abban máig nem sikerült megegyeznie a tudománynak, hogy mire használták őket, keletkezésük és rendeltetésük körül számos legenda kering. Az új vonalakról azonban valószínűsíthető, hogy ókori vásárhelyet jelölnek. A felfedezésről Charles Stanish, a californiai Cotsen Régészeti Intézet igazgatója számolt be. Elmondása alapján ezeket máshogy használták, mint a Nazca-vonalakat. Főleg vallási tevékenységekre, vagy pedig olyan eseményekkor, melyek helyszíne gyakran változott. Ilyenek voltak például a vásárok is. A vonalak mellett különböző alakzatokat is felfedeztek, amik sok esetben a téli (azon a féltekén tavaszi) napforduló napnyugtája irányába mutat, ebből következtettek a tudósok, hogy vallási eseményekre, esetleg fesztiválok alkalmából építhették őket. A mintázatokkal párhuzamosan egyenes utak is futnak, amiket még ma is használnak az ott élő peruiak.


Mik azok a Nazca vonalak?

A Nazca vonalak Peru egy félreeső vidékén, a Pampas de Jumana nevű fennsíkon találhatóak. Jellemzőjük, hogy egyetlen, önmagát sehol sem metsző vonalból állnak és különböző gigantikus mértani alakzatokat vagy monumentális állatfigurákat ábrázolnak. Bár már több ezer éve léteznek, csak a 20. században kezdték el tanulmányozni őket, hiszen a földről nem, csak az égből lehetett a vonalakat teljes egészében megvizsgálni. Arra azonban, hogy mire használták őket, a mai napig nem jöttek rá. Egyes tudósok szerint szent hegyekre, mára megsemmisült szent piramisokra mutatnak, de lehettek zarándokutak vagy csillagászati jelképek is.