A NAV visszavág: katonákra, nem gerillákra van szükség

Fotó: MTI: Kovács Attila / MTI: Kovács Attila

A feketegazdaság elleni harc komoly háború, amelyhez nem összeesküvést gyártó gerillákra van szükség, hanem jól felkészült hadseregre, elkötelezett katonákra – vezette fel sajtótájékoztatóját Varga Árpád a NAV elnök-helyettese, aki először szólal meg, amióta Horváth András előállt állításaival.


Az átszervezésekről

Nem igaz, hogy a 2011-es átszervezés után rosszabb hatékonysággal működött volna a láncolatos csalások felszámolása - cáfolta a kiugrott navos állításait Varga Árpád. Az elnökhelyettes szerint a központosított ellenőrzések időszakában (2007-2012) az ezzel megbízott szervezeti egységben hiába dolgoztak rengetegen a legjobb technikai feltételek mellett, a jelentős erőforrások ellenére csupán részeredményeket tudtak felmutatni. Ezalatt a megyei igazgatóságok nagy tapasztalatra tettek szert a láncolatos csalások vizsgálatában , és ha kérvényezték, területi illetékességük határán túl is folytathatták a lánc felfejtését. „Nem igaz, hogy képzetlen vidéki revizorokat küldtünk volna a maffia elleni harcba” - utasította vissza Horváth vádjait Varga Árpád. A megyei szervezetek 2011-ben háromszor, 2012-ben 9-szer annyi lánc-csalást vizsgáltak, mint a központi egység a 2010-es évben, tavaly több mint 2100 ilyen ügyben jártak el. Bár az elnök-helyettes nem tudja, de elképzelhetetlennek tartja, hogy az NAV-elnök egyetlen, megalapozott kapcsolódó vizsgálatra irányuló kérelmet is leállított volna.  

Horváth Andrásról

Varga Árpád szerint Horváth András nem revizor, hanem kockázati elemző volt, aki mindössze egyetlen vizsgálatot végzett, azt is több mint 10 hónapig - pedig azt pár nap alatt is le lehetett volna zárni. Gabonaügyben volt pár jó elgondolása, néhány általa kezdeményezett vizsgálat a mai napig is zajlik. Horváth nehezen tudta megszokni a hierarchiát, nem fogadta el, hogy egy ekkora szervezetben a főnökség feje felett átnyúlva ő nem utasíthat más megyében más igazgatóság alá tartozó alkalmazottakat. Nem értette meg, hogy mindennek pontosan dokumentáltnak kell lennie, mert nem elég felderíteni a csalást, azt bíróságon be is kell tudni bizonyítani. Horváth hatáskörét folyamatosan túllépve szinte csak a saját elképzelésének alátámasztásán dolgozott. Szekrényében 60 ezer oldalnyi iratot találtak, láthatólag a legkülönbözőbb területek láncolatait próbálta felfejteni – pedig nem erre szólt megbízása. Munkaviszonyának megszüntetése után nem volt hajlandó elvégezni a dokumentumok átadására-átvételére vonatkozó procedúrát, ráadásul valamilyen okból kifolyólag nem saját gépén dolgozott, hanem szobatársáén.  

Az adócsalásokról

Lánccsalások vannak, s tényleg sok van belőlük, de ezt már régóta tudjuk -mondta Varga.  Az EU-csatlakozáskor, abban a pillanatban beindultak, hogy  elvonultak a határról a vámosok. A probléma nem új keletű, a dánok, a svédek 20 éve küzdenek vele, mind a mai napig nincs rá megoldás. Sajnos az EU egy olyan szervezet, ahol az áfa-rezsim megváltoztatásához legalább 20 év egyeztetés szükséges. Az ezer milliárdos nagyságrend, amiről Horváth beszél, ill. amit az EU jelentése is említ Varga Árpád szerint túlzó és félrevezető, ugyanis az nem áfahiány, hanem áfarés. Ebben az összegben ugyanis benne van a felszámolás alatt álló cégektől követelt áfa is, így a tényleges áfacsalás valahol 500 milliárd körül lehet. Ahol sikerült felgöngyölíteni a láncokat, ott a nyomok többsége nagy kereskedelmi láncokhoz vezetett.

A NAV úgy érzi, alaptalanul vádaskodik Horváth András, és több olyan kijelentést tett, amit a NAV nem hagyhat szó nélkül, ezért a hatóság feljelentést tett az ügyészségen.