A NAV szerint nem csökkent a forgalom a vasárnapi zárva tartás miatt

Fotó: Flickr / Garry Knight

-

A Napi Gazdaság érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt válaszolta, hogy nem csökkent a kereskedők forgalma március 15-e után.


A NAV szerint az első negyedévi online pénztárgépi adatok azt bizonyítják, hogy nem csökkent a hazai kereskedők forgalma a vasárnapi pihenőnapról szóló jogszabály március 15-i hatályba lépését követően.


Hozzátették: a korábbi várakozásoknak megfelelően az üzletek vasárnapi zárva tartásának gazdasági hatásai minimálisnak tekinthetők. A forgalom napok közötti átrendeződése a fogyasztói szokások gyors alkalmazkodására utal.

Adataik szerint nem, hogy nem csökkent, de kis mértékben még nőtt is a kereskedelmi ágazat forgalma a megelőző hetekhez képest. Az érintett három hét átlagos kereskedelmi forgalma meghaladja a március 15-ét megelőző kilenc hét - a január 5. és március 8. közötti időszak - forgalmi átlagát.

A NAV szerint a számok azt mutatják, hogy a forgalom áttevődött a hét többi napjára: a vasárnapi forgalom a korábbi átlagosan 9-10 százalék körüli szintről 4-5 százalékra csökkent, a hét közbeni egy napra eső forgalom aránya pedig átlagosan 15-16 százalék körüli lett.

Egy neve elhallgatását kérő, piackutatással foglalkozó szakértő ugyanakkor arra hívta fel a lap figyelmét, hogy a kezdeti időben kimutatott növekedés időleges lehet, a vásárlók még nem szoktak hozzá az új helyzethez, ezért a hétvége előtt a valóban szükségesnél több élelmiszert vásárolnak.

A NAV adatait az is torzítja, hogy a húsvétot megelőző vasárnap több bolt is nyitva tartott, így a a vasárnapi pihenőnapról szóló jogszabály az első három negyedévben csak két vasárnapot érintett, március 15-ét és 22-ét.