A NAV megszerezte az Airbnb-zők adatait az írektől

Forrás: Airbnb

-

Az adóhatáság figyelmezteti a lakáskiadókat, megvannak az információik, és jobb, ha adóznak. Aki időben bevallja, azt viszont nem büntetik.Komolyan kell venni az adóhatóság jelzését, miszerint megszerezték az ír adóhatóságtól azoknak az adatait, akik az airbnb-n keresztül adták ki lakásukat Magyarországon - írja az InfoRádió. Gyányi Tamás adószakértő szerint a NAV be tudja azonosítani a lakások tulajdonosait, így az adófizetés nem kerülhető el. Jó hír viszont, hogy büntetni nem akar a hatóság, amennyiben utólag bevallják az érintettek a jövedelmüknek megfelelő adót.

Az adóhatóság szándéka az, hogy minden szélesebb kör számára megismertesse azt a tényt: nála is vannak információk. Szeretné, ha anélkül, hogy az ellenőreit kiküldené, vagy célzottan valakinek az adóellenőrzését elindítaná, az adózók saját maguk felismernék: itt volt adófizetési kötelezettség.


Külföldi turisták Budapesten


Ezt a célt szolgálta a NAV napokban kiadott két közleménye, amely egyfelől szálláshely-szolgáltatást és főleg vidéki kiadott házakat érintett, másfelől pedig tudatta: az ír adóhatóságtól minderről konkrét adatokat is kaptak.

A magyar szállásadók 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek, ugyanakkor az adóbevallások ennél jóval kisebb összegről szólnak. Azt is megtudta a NAV, hogy az utazó céggel 4500 magyar szállásadó állt kapcsolatban, s összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat.

2017-től az adóhatóság egy újfajta eljárást fog használni, amely reményei szerint sok adózó számára azért egyfajta megnyugvást is jelenthet. Az adóhatóság ugyanis, ha felfedezi, hogy valaki nem vallotta be az adóját, először egy önellenőrzésre való felszólítással kéri az adózót a befizetésre, nem pedig nyomban büntet.