A NAV csinálhatja meg mindenki adóbevallását

-

Az Origo információi szerint két év múlva megszűnhet az adóbevallás jelenlegi formája a magánszemélyek és a cégek számára.


Két év múlva már a NAV készítheti el a személyi jövedelemadó bevallásunk, írja az Origo. Az NGM tervezete szerint, amelynek létét a minisztérium megerősítette a lapnak, 2017-től megfordulna a bevallás folyamata. Az adóhatóság készítené egy javaslatot a magánszemélyek részére, és nekik kéne azt jóváhagyniuk. A tervezet alapján a munkáltatóknak sem kellene pontos kimutatást készíteniük az éves be- és kifizetésekről.

Hivatalos döntés még nincs a változtatásokról, egyelőre dolgoznak rajta. A rendszer nem szüntetné meg a bevallást teljesen, azt a kedvezmények, illetve egyéb jövedelmek miatt továbbra is kiegészíthetné az adózó. Így viszont nem teljesen világos, hogy miben lesz más mindez a mostani egyszerűsített bevalláshoz képest azon túl, hogy feltehetően kiterjeszti olyanokra is, akik most nem vehetik azt igénybe. Az MTI szerint tavaly 350 ezren éltek az egyszerűsített bevallás lehetőségével.