A NATO légi felderítő gépeket telepít Németországból Törökországba

-

Nemrég még úgy tűnt, nem érzik fenyegetettnek a Szíriával szomszédos országot.


A NATO Németországból Törökországba telepít légtérfigyelő és -ellenőrző repülőgépeket, hogy erősítse a polgárháború sújtotta Szíriával szomszédos Törökország légterének biztonságát.

Az Észak-Rajna–Vesztfália tartományi Geilenkirchennél működő támaszpontról a Törökország déli részén fekvő Konyába telepítenek AWACS típusú gépeket. Geilenkirchenben 17 ilyen Boeing E-3 típusú katonai légtérfigyelő gép állomásozik. Személyzetük egyenként 16 katonából áll. A német hadsereg az AWACS-ok többnemzetiségű személyzetének 30 százalékát állítja ki. A védelmi minisztérium szerint azonban a művelethez nem szükséges a Bundestag hozzájárulása, mert nem fegyveres bevetésről van szó.

A Bundestag ellenzéki pártjai részletes tájékoztatást sürgetnek, szeretnék tudni, hogy pontosan mi lesz az AWACS-ok feladata, és mire használják majd a légtérfigyelő gépek által rögzített adatokat.

A NATO-partnerek eddig Patriot típusú lég- és rakétavédelmi rendszerekkel támogatták Törökországot a szíriai polgárháborúban. Az Aktív kerítés Törökország (Active Fence Turkey) nevű küldetés 2013 elején kezdődött. A német, amerikai és holland Patriot-ütegeket Törökország déli részén, a szíriai határ térségében fekvő nagyvárosok közelében állították hadrendbe.

A missziót a katonai szövetség az idén befejezte, mert úgy ítélte meg, hogy rendkívül csekély a valószínűsége annak, hogy Szíriából indított ballisztikus rakéták fenyegethetik Törökország területét.

Az új tervek szerint azonban hamarosan ismét elindulnak majd német katonák, hogy védjék Törökországot a szíriai polgárháborúval összefüggő fenyegetésektől.