A NATO különleges egysége is odaért a tálib kézre került Kunduzhoz

Fotó: MTI/AP / -------------------

-


A szövetség a levegőből már támogatást nyújtott a várost visszafoglalni próbáló afgán hadseregnek, de most egy amerikai, brit és német katonákból álló speciális egység a szárazföldön is elérte a térséget. Egy névtelenül nyilatkozó nyugati katonai forrás az AFP hírügynökségnek azt nem árulta el, hány katonai tanácsadóról van szó. Azt viszont, hogy a különleges egység elérte az észak-afganisztáni, stratégiai fekvésű Kunduzt, a NATO hivatalosan is megerősítette.

Az afganisztáni titkosszolgálati ügynökség, az NDS nem sokkal korábban a Twitteren jelentette be, hogy amerikai légicsapás végzett Kunduz tartomány tálib árnyékkormányzójával és még 16 tálib szélsőségessel.Egy szemtanú felvételei a kunduzi harcokról


A tálibok hétfőn elfoglalták Kunduzt, megszállták a kormányzati épületeket, és kiszabadítottak több száz fegyencet, köztük bebörtönzött harcostársaikat is. A 2001-es amerikai offenzíva és megszállás óta ez volt az első eset, hogy a lázadók kezére került egy tartományi központ.


A nemzetközi erők harcoló alakulatai tavaly év végén vonultak ki Afganisztánból. Csak egy 13 ezer fős kontingens maradt, amely kiképzéssel, tanácsadással segíti az afgán fegyveres erőket. Kunduzból már két évvel ezelőtt kivonultak a NATO-erők részét képező német egységek.