Törökország többek szerint túlzásba esett, de a NATO kiáll mellette

-

Miután kedd reggel lelőtt egy szerinte a légterébe hatoló orosz vadászbombázót, Törökország kezdeményezte az Észak-atlanti Tanács összehívását. A NATO szolidaritást vállal Törökországgal, de a kialakult súlyos helyzetben le kell hűteni a feszültségeket – mondta Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár a kedd esti brüsszeli találkozón.


Stoltenberg sajtótájékoztatóján leszögezte, a szövetség értékelései összhangban vannak a Törökország által közölt információkkal, amelyek szerint az orosz gép megsértette a török légteret. A főtitkár elmondta, hogy a NATO kiáll Törökország területi egysége mellett.


Ugyanakkor a brüsszeli tanácskozáson részt vevő 28 NATO-nagykövet közül többen is megkérdőjelezték, hogy helyes volt-e lelőni az orosz gépet, ahelyett, hogy inkább kikísérték volna azt a török légtérből. Oroszország cselekedetét azonban egyikőjük sem vette védelmébe.

Egy amerikai illetékes szerint az orosz gép átrepült a török légtér egyik két mérföldes beékelődő szakaszán a szíriai Idlíb és Latakia tartományok között, ami azt jelenti, a vadászbombázó mindössze másodpercekre tartózkodott a török légtérben.

Egy névtelenségét kérő NATO-diplomata a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson lejátszották a török figyelmeztető üzeneteket. Öt perc leforgása alatt összesen 21 ilyen üzenetet küldtek. "Nyilvánvaló, hogy az oroszok nem tisztelték a játékszabályokat és a szuverén légtér szabályait." A diplomata szerint Ankara korábban többször is figyelmeztetett arra, hogy nagyon komolyan vették az orosz gépek múlt hónapban történt légtérsértéseit.

"Azonban van más módja is az ilyen incidensek kezelésének" - mondta egy szintén névtelenséget kérő másik diplomata. Oroszország álláspontja szerint a lelőtt harci gép nem sértette meg a török légteret, hanem útja során végig Szíria felett repült.