A NATO kész csapatokat küldeni Törökországba és a Baltikumba

Fotó: Getty Images / China Photos

-

Oroszország katonai akciói egyre inkább aggasztják a NATO haderők vezetőit. Miután orosz harci gépek többször is megsértették a török légteret, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csapatok bevetését helyezte kilátásba, a britek pedig a balti országokba küldenének katonákat.


A NATO tagállamok védelmi miniszterei Brüsszelben fognak az eszkalálódó orosz katonai jelenlétről tárgyalni. Mióta az oroszok hivatalosan is becsatlakoztak a szíriai konfliktusba, számos vád érte az akcióikat: a nyugati hatalmak szerint Putyin nem is az Iszlám Államot támadja, hanem bárkit, aki ellenzi Aszad hatalmát, illetve, szándékosan provokálja a NATO-t azzal, hogy vadászgépeivel megsérti a török légteret.Jens Stoltenberg a brüsszeli csúcsot megelőzően csütörtökön bejelentette, ha kell, a NATO akár katonai erővel is meg fogja védeni Törökországot, valamint felszólította Moszkvát, hogy kerülje el a térségben levő feszültségek további szítását.

„A NATO felkészült arra, hogy bármilyen fenyegetéssel szemben megvédje valamennyi tagállamát, így Törökországot is” – mondta a főtitkár és hozzátette: „A NATO már lépéseket is tett azzal, hogy fokozta a képességeit és felkészültségét arra, hogy csapatokat küldjön akár délre is, Törökországba”.Az oroszok szerdai katonai akcióját – melyben a Kaszpi-tengerről indított cirkálórakétákkal támadtak szíriai célpontokat 1500 kilométer távolságból – szintén erőfitogtatásnak és provokációnak vette a NATO vezérkar. Stoltenberg aggodalmát fejezte ki, hogy egy esetleges baleset vagy véletlen beláthatatlan következményekkel járna. Más szakértők szerint azonban katonai szempontból nincs nagy különbség aközött, hogy cirkálórakétákat vagy harci gépeket vetnek be az oroszok.


A BBC szerint Michael Fallon, brit védelmi miniszter nagy valószínűséggel a brüsszeli csúcson fogja bejelenteni, hogy az Egyesült Királyság kész hosszú távon csapatokat állomásoztatni a balti országokban. A lépés Moszkva ukrajnai tevékenységére lenne válasz, ugyanis a jelentős orosz ajkú népességgel rendelkező balti államok tartanak tőle, hogy náluk is megismétlődhetnek a kelet-ukrajnai események.Recep Tayyip Erdogan, török elnök szintén figyelmeztette Putyint, hogy egy Törökország elleni akció, egy NATO elleni akcióval egyenlő. „Oroszország egy Törökországhoz hasonló barát elvesztésével rengeteg dolgot veszítene el. Ezt jobb, ha tudja” – mondta Erdogan.