A NATO Budapesten mondta meg, mit csináljanak az oroszok Szíriában

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Stoltenberg az orosz szerepvállalásról, Orbán a migránsokról beszélt.


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arról beszélt Budapesten, hogy Oroszország olyan régiókban hajtana végre támadásokat, amelyek az Iszlám Állam ellenőrzése alatt állnak. Mostanáig Oroszország főként olyan területeken támadott célpontokat, amelyek nem az Iszlám Állam ellenőrzése alatt állnak - közölte a főtitkár, hozzátéve, hogy az orosz utasszállító repülőgép Sínai-félsziget feletti lelövése óta azért már voltak orosz légicsapások a dzsihadista szervezet ellen például Rakkában.

Stoltenberg üdvözölte, hogy Oroszország újabban részt vesz a szíriai konfliktus tárgyalásos megoldását célzó, megújult erőfeszítésekben. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy ennek érdekében nemrég Bécsben kezdődtek széles körű nemzetközi tárgyalások. A NATO erőteljesen támogatja a politikai megoldás keresését - mondta Stolteberg.A főtitkár méltatta Magyarország szövetségesi szerepét a NATO-ban. "Magyarország értékes tagja a szövetségnek" - mondta. Magyarország légtérellenőrzést végez a Baltikumban, részt vesz a légtérellenőrzésben Szlovéniában is, bázist biztosít a stratégiai légi szállítási missziónak és részt vesz a koszovói és afganisztáni NATO-békefenntartó műveletekben - sorolta.

Orbán Viktor a találkozó alkalmából arról beszélt, hogy figyelembe kell venni, hogy az unióba háború sújtotta területekről - köztük egyes tagországokkal hadban álló országokból - érkeznek menekültek. A magyar miniszterelnök szerint az ezekről a területekről küldött diverzáns csoportok követhetnek el terrortámadásokat. Orbán szerint a párizsi terrortámadások után már nem terrorfenyegetésről, hanem valóságos terrortámadásokról kell beszélni, és Magyarország komolyan veszi a terrorháborút. A miniszterelnök az országba délről belépő migránsok szigorúbb ellenőrzése az egyik fontos teendő. Orbán a sajtótájékoztatón is beszélt arról, hogy az ország emeli a katonai kiadások mértékét. Cél, hogy a hadügyi kiadások a nemzeti össztermék két százalékára rúgjanak.