A NATO az orosz csapatok kivonását követeli Ukrajnából

Fotó: MTI/MTVA / Szerhíj Dolzsenko

-

Ukrajnába küldött erőinek és katonai felszerelésének visszavonására szólította fel Oroszországot Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján.


A tanácskozásba bekapcsolódott Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter is. A főtitkár határozottan kérte Moszkvától, hogy hagyjon fel a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő oroszbarát szakadárok támogatásával, és vonja ki erőit a katonai felszerelésekkel együtt az országból, beleértve a Krím félszigetet is.

Stoltenberg jelezte, hogy Petro Porosenko ukrán elnök a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek határozott támogatását élvezi, és a tagországok kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Ukrajna elnökét meghívják a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozóra, ahol a kormányfők megerősítik majd ezt az álláspontjukat.

Moszkva a mai napig nem ismerte el, hogy közvetlen szerepet játszik a kelet-ukrajnai konfliktusban az oroszbarát szakadárok támogatásával.

A főtitkár sajnálatát fejezte ki, hogy szinte naponta megsértik a tűzszüneti megállapodást, és rendszeresen kiújulnak a harcok Ukrajna keleti felében. A katonai szövetség nem ismeri el a Krím illegális és illegitim bekebelezését, és határozottan felszólítja Oroszországot, hogy állítsa le a térséget destabilizáló tevékenységét.