A napra lehet nézni, de már nem

Fotó: MTI / Nagy Lajos

-

Pénteken napfogyatkozás lesz Magyarországon. De hol lehet szemüveget kapni? Sehol? Akkor mit vegyek helyette? És mennyire lesz sötét? Megőrül majd a kutya? Van esély a világvégére? Van válaszunk mindenre.


Budapesten 9:39-kor kezdődik a napfogyatkozás, a jelenség 10:48-ra éri el a csúcspontját. Ekkor a Hold a napkorong közel hatvan százalékát fogja kitakarni. A napfogyatkozásnak 11.59-kor lesz vége, rögtön utána lehet menni ebédelni. Nyugat-Magyarországon 2-3 perccel korábban kezdődik a jelenség, Kelet-Magyarország pedig pár perc késében lesz. A másodpercre pontos időket a Magyar Csillagászati Egyesület táblázatában nézheti meg.


Mi történik majd?

A napfogyatkozást az teszi lehetővé, hogy a Hold négyszázszor kisebb, mint a Nap, de pont ennyivel közelebb is van a Földhöz. Ha a két égitest megfelelő pozícióba mozog, akkor a Hold képes teljesen kitakarni előlünk a Napot.

Erre nem lesz példa március huszadikán. Magyarországról nézve csak hatvan százalékos napfogyatkozást nézhetünk meg. Látványosnak látványos lesz ez is. A Spitzbergákon és a Feröer-szigeteken fog teljesen eltűnni a Nap, ezeket a helyeket el is lepték a turisták.


Honnan jó nézni?

A nap bárhonnan látható, úgyhogy nagyon nem kell válogatni a helyszínek között. Felnéz az égre, és meg lehet figyelni a napfogyatkozást. Rém praktikus. Viszont ha eseményszerűen nézné meg a jelenséget, akkor a Magyar Tudományos Akadémia előtt csillagászok, távcsövek és kölcsönkérhető szemüvegek között lehet figyelni, ahogy elfogy a nap hatvan százaléka. Ha nem Budapestről nézné a jelenséget, akkor a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán talál listát, hogy melyik városban hol lesz szakkommentár a napfogyatkozáshoz.


Mit nem szabad semmiképp?

Ha csak egy dolgot nem tesz pénteken, akkor a Napba ne nézzen. Bele lehet vakulni, de a maradandó szemkárosodás szinte garantált. Hasonlóan veszélyes a kormozott üveg használata. Fotózni és videózni lehet az eseményt, de arra ügyelni kell, hogy optikai keresőn (ilyen van a tükörreflexes gépekben) keresztül se nézzenek bele a Napba.


Brit kutatók pedig már arra is figyelmeztették a világot, hogy nagyon veszélyes a napfogyatkozás közben szelfizni, mert az ember véletlenül belenézhet a fénybe.

A fentiek a felnőttekre vonatkoznak. Kisgyermekek esetén a legbiztonságosabb a tévében vagy valamelyik internetes streamen nézni a napfogyatkozást.


Hol vehetek szemüveget?

Röviden: sehol. A napfogyatkozás-néző szemüveget nagyjából mindenhol elkapkodták az élelmesebb vásárlók, a legtöbb távcsőboltban már hiánycikknek számít. Ki számított arra, hogy napfogyatkozás előtt ilyet akarnak venni az emberek? Szerencsére van más megoldás.


Teljes napfogyatkozás: ilyen csak a Spitzbergákon lesz


Exponált filmet vagy kormozott üveget vigyek magammal?

Egyiket se. Maradandó szemkárosodást szenvedni nem jó buli. Viszont nagyon olcsón lehet olyan eszközt venni, amivel bátran bele lehet nézni a Napba.


Mit kérjek a boltban?

A legolcsóbb megoldás a hegesztőpajzsokba való üveg beszerzése. A sima, pálcás hegesztéshez használható DIN 9-es szűrőüveg még nem elég sötét, de a plazmavágáshoz használt DIN 12-13-as már teljesen biztonságos. A hegesztőüveget a Magyar Csillagászati Egyesület is javasolja azoknak, akik nem tudtak napfogyatkozás-néző szemüveget venni. Annyit tesznek hozzá, hogy a folyamatos, órákon át tartó napba bámulást még így sem javasolják, a lassú lefolyású jelenséget elég 5-10 percenként ellenőrizni. A hegesztőüveg előnye, hogy 150-200 forintért beszerezhető a legtöbb barkácsboltban.De én szemüveget szeretnék!

A Budapesti Távcső Centrum a Baader AstroSolar nevű szűrőfóliát ajánlja, ebből körülbelül 300 forintba kerül egy szemüvegnyi. Az internetre már fel is töltöttek egy kinyomtatható keretet, amibe bele lehet ragasztani a fólialencséket. A házibarkács módszerrel pont ugyanolyan szemüveget állíthat elő, mint a bolti, ellenben így biztosan tökéletes családi programmá válik a felkészülés. Azért ne minket szidjanak, amikor a sulifixet mossák le összeragadt ujjaikról.


Mennyire sötétül el a világ?

Még egy részleges napfogyatkozás is látványosabb annál, mint ha egyszerűen beborul az ég. Éjszakai sötétség nem lesz a városban, de észlelhetően csökken a fény mennyisége. Ha a lenti, nyolcvan százalékos napfogyatkozásról készült videót megnézi, képet alkothat arról, mit lehet majd látni.Megőrülnek majd az állatok?

Az 1999-es magyarországi teljes napfogyatkozás egyik érdekes kísérőjelensége volt, hogy az állatok is reagáltak a napszaktól eltérő fényviszonyokra. Az állatok többsége nem viselkedett nyugtalanul, a csirkék aludni tértek, a lovak és marhák abbahagyták a legelést és a levegőt szimatolták.


Ennyire radikális dolgokra nem kell számítani március 20-án. A hatvan százalékos napfogyatkozás mellett elég fény marad, nem kell a Jelenések könyvét idéző eseményektől tartani.


Teljes napfogyatkozást szeretnék látni, mit tegyek?

A napfogyatkozás abszolút nem ritka esemény, csak jó helyen kell lenni hozzá. A Spitzbergákra már kitették a megtelt táblát, úgyhogy a március 20-i teljes nagyfogyatkozásról jó eséllyel lemaradtunk már. Ellenben 2026. augusztusában lesz egy olyan, amit Spanyolországból és Izlandról is meg lehet majd nézni. Ha az az év nem jó, következő évben lesz egy több mint hat perces, amihez megint csak Spanyolországba kell utazni.

Ha a leutazandó távolság nem számít, akkor Kelet-Ázsiából akár 2016. március 9-én is nézhet teljes napfogyatkozást. Addig kevesebb mint egy év van hátra.


Lesz még magyar napfogyatkozás?

Türelmes embernek tartja magát? Jól fontolja meg a választ! A következő Magyarországról nézhető teljes napfogyatkozás 2075. július 13-án lesz.


Lesz-e világvége?

Sokkal érdekesebb dolgokat lehet elmondani a napfogyatkozásról, ha a természettudomány helyett a néprajz felől közelítjük meg. Az legnagyobb következményekkel járó napfogyatkozást a Verses Edda írja le. A világvégéhez vezető események kezdete az, hogy Loki gyermeke, Fenrir az óriás farkas elszabadul és megeszi a napot. A nap elfogyasztását szerencsére megelőzi a Fimbulvetr - hatalmas tél - nevű hideg időszak. Ilyen mostanában nem volt Magyarországon, így a skandináv világvégétől talán nem kell tartanunk pénteken.


fenrir farkas, Tyr és Fenrir

Ezen a képen még Tyr isten kezét karapja le Fenrir (Spoiler: később megeszi a napot és megöli Odint)


Üdvözülünk-e a napfogyatkozástól?

A különböző buddhista iskolák egyetértenek abban, hogy a napfogyatkozások során megnő a pozitív és negatív tettek hatása. Abban viszont vad eltérések vannak, hogy csak tízezerszeresét éri egy-egy cselekedet vagy százmilliószorosát. Az biztos, hogy szerintük egy napfogyatkozás jó alkalom arra, hogy az ember bebiztosítsa magát jócselekedetekkel, vagy örökre elássa magát. Ugyanez igaz a holdfogyatkozásra is, csak ott kisebb a szorzó.


wicca, Beltane Fire Festival, boszorkány

Lesz wicca buli is!


Mi a helyzet a mágiával?

Frabato ősi mágus nem tett közzé külön a napfogyatkozás idejére vonatkozó útmutatást, a Magyar Boszorkányszövetség pedig az egyházi törvény 2011-es megváltozása után megszűnt. Teljesen ne essenek kétségbe azért, wicca ünnep lesz az alsó erdősori Boszorkány Múzeumban.


A cím idézet L'art pour L’art társulat munkásságából.