A nápolyi maffia vette el Pantani 1999-es Giro-győzelmét

Fotó: Getty Images / Pascal Rondeau

-

A dél-olasz bűnszervezet egyik börtönben lévő tagjának vallomása alapján a maffia hatalmasat kaszált az akcióval. Pantanit viszont tönkretették.


Marco Pantani 1998-ban megnyerte a Giro d'Italiát és a Tour de France-ot is, a világ legjobb országúti kerékpárosainak egyike volt abban az időben, így nem volt meglepetés, hogy nem sokkal a 1999-es Giro befutója előtt is az élen állt. Az már annál inkább, amikor egy doppingvizsgálaton fennakadt, felfüggesztették, és így Ivan Gotti vihette haza a győztesnek járó rózsaszín trikót.

Az ügy azóta is állandó vitákat generál és találgatásokra ad okot, pláne annak fényében, hogy az eset után Pantani már soha többé nem volt ugyanaz a bringás, egyre jobban leépült, mígnem 2004-ben, Valentin- napon öngyilkos lett egy szállodában, Riminiben.


Marco Pantani az 1998-as Tour de France-on az összetettben vezető bringásnak járó sárga trikóban


Most a nápolyi maffia, a Camorra egy börtönben lévő tagja megerősített egy eddig csak feltételezésként kezelt történetet - számol be a La Gazzetta dello Sport című olasz lap angol nyelvű internetes kiadása. Eszerint Renato Vallanzasca akkoriban is éppen börtönben volt, de kapott egy fülest, hogy nyugodtan fogadjon egy nagyobb összeggel a két szakasszal a körverseny vége előtt az összetettben 5 és fél perccel vezető Pantani ellen. A maffia ugyanis hatalmas összeget tett föl arra, hogy nem a toronymagas esélyes Pantani fog elsőként Milánóba érni, és nem is hagyták veszni a pénzüket.

A 20. szakasz befutója után Madonna di Campiglióban Pantanit doppingtesztre vitték, és azt állapították meg, hogy a hematokrit-szintje két százalékkal (51,9%) magasabb a nemzetközi szövetség (UCI) és a kerékpárosok közötti egyezségben rögzített 50%-os értéknél. Pantani nem tekerhetett tovább, két hétre felfüggesztették az egészsége védelmére hivatkozva, de a köztudatban, mint egy újabb doppingoló kerékpáros maradt meg.

Vallanzasca a sztorit először egy interjúban pendítette meg 2014-ben, most azonban egy könyvet is írt, amelyben immár a történet minden szálát kibontotta.