A nápolyi futballbulit tönkretette egy lesgól

Fotó: Getty Images / Getty Images

-

A pályán látottak alapján a Napoli sokkal jobb csapat a Dnyiprónál, a visszavágót mégis az ukránok várhatják kedvezőbb helyzetből: Napoli–Dnipro 1–1.


Európa Liga, elődöntő, első mérkőzés:

SSC Napoli (olasz)–Dnyipro Dnyipropetrovszk (ukrán) 1–1 (0–0)
Gólszerzők: López (50.), ill. Szeleznyov (81.)

Nápolyt igazi olasz futballvárosként tartjuk számon. A San Paolóban rendre tízezrek szoronganak, és itt nemcsak drapériákat látunk a lelátón, hanem olykor füstbombákat és görögtüzeket is. És azok a játékosok! Ha csak a nyolcvanas-kilencvenes évekre gondolunk, sorolhatjuk Ruud Krol, Alemao vagy Ciro Ferrara nevét, majd a legendás Ma–Gi–Ca trió tagjait. Aki nem tudná: a rövidítés Diego Maradona, Bruno Giordano és Careca nevéből lett összeollózva. Maradona neve és a nápolyi futball lényegében összeforrott. A Napoli minden nagy trófeáját (két bajnoki cím és egy UEFA-kupa győzelem) akkor szerezte meg, amikor az isteni Diego a városban futballozott (1984 és 1991 között).


Maradona a Napoli csapatkapitányaként 1990-ben


Legendák ide vagy oda, a Napoli inkább csak egy feeling, egy életérzés, a csapat sikeressége nem mérhető a legismertebb olasz klubokéhoz. Lássuk például a nemzetközi eredményeket: a Napoli idén 21. alkalommal indul a jelenleg Európa Liga-néven futó, korábban VVK-nak, majd UEFA-kupának nevezett sorozatban. 1989-ben az UEFA-kupát megnyerte a csapat a Stuttgart ellen (a döntőben 2–1, 3–3), ezen kívül azonban a legjobb nyolc közé az idei szezont leszámítva egyszer sem tudott bejutni. Radnicski Nis, Toulouse, Baník Ostrava, Hibernian – ilyen csapatok küldték haza egykor a Napolit.

És most itt vagyunk a San Paolóban, a tét a döntőbe jutás, az ellenfél pedig az a Dnyipro Dnyipropetrovszk, amely még soha nem jutott ilyen messzire a nemzetközi kupákban. A Dnyipróról elég annyit tudni, hogy a védelme betonkemény: az ukránok a kieséses szakasz hat meccse során négyszer nem kaptak gólt. Ezen kívül náluk játszik Jevhen Konopljanka, a posztsevcsenko-korszak legjobb ukránja, a dinamikus cselgép.


De hát kicsoda ő, kicsoda Konopljanka Higuaínhoz, Hamsíkhoz és a többiekhez képest? Sima 2–0, nem lesz itt semmi gond, dobog bennünk az olasz szív.

Callejón (Napoli) és Konopljanka (Dnyipro)


De az első félidő alapján ez a meccs inkább szívás. A szeszélyes Napoli a csúnyábbik arcát mutatja. Mindenki eggyel többet tol a labdán, eggyel többet forog vele, egy ütemmel később passzol, mint kellene. A hátvédsorban elképesztő bakiparádé, a kapus és a belső védők mintha most találkoztak volna először, Maggio labdavezetés közben felbukik, Insignének egy jó megoldása sincs. Kiszámítható, döcögős labdakergetés, ácsorgás, bárhová nézünk, mindenütt ukránok. Akik egyébként amilyen kegyetlenek hátul, olyan harmatgyengék elöl. Egyedül Miron Markevics tűnik veszélyesnek. Az edző mintás selyemingben sétálgat az oldalvonal mellett fel és alá. Lőpornyom a kezén, mintha a Blöff című film egyik külvárosi jelenetéből ugrott volna be a stadionba.


Miron Markevics, a Dnyipro vezetőedzője


A második félidő olasz szempontból sokkal jobb volt – már ami a játékot illeti. A hazaiak felpörögtek, az ukrán kapu előtti jelenlétüknek hirtelen súlya lett, és hamar meg is szerezték a vezető gólt, egy szöglet után David López fejelt a kapuba, 1–0. Ami ezután következett, az a Napoli számára ideális volt: az ukránok fantáziátlanul szövögették a támadásokat, az olaszok kontráztak. Helyzet helyzet után, Higuaín egymaga háromszor lőtte bele a kivetődő Bojko kapus lábába a labdát. Harminc percen keresztül azt a focit láttuk a Napolitól, amely miatt szeretjük ezt a csapatot. Látványos, attraktív támadófutball, szenzációs stadionhangulat.

Aztán a 81. percben Szeleznyov lecsapott. A csatár egy jobb oldali beadás után három méterről passzolt a kapuba. 1–1, megint sürgős lett az olaszoknak, de hiába állt be Mertens, hiába rohantak előre a belső védők a tizenkettedik, tizenharmadik, majd tizennegyedik szögletnél, az eredmény nem változott.


Miért is változott volna? A Napoli ilyen csapat, peches, szertelen.

A Dniprót három góllal kellett volna vernie, és a Higuaínéknak ehhez meg is voltak a helyzetei. Ehhez képest az ukránok nagyjából az egyetlen veszélyes támadásukból egyenlítettek. Góljukat az egy perccel korábban beállt csatár az első labdaérintéséből szerezte. Ráadásul lesről.


A meccs összefoglalója


A másik elődöntőn:

Sevilla (spanyol)–Fiorentina (olasz) 3–0 (1–0)
Gólszerzők: Vidal (17., 52.), Gameiro (75.)

A meccs összefoglalója


Lájkolj minket a Facebookon!