A napokban önt is megkérdezheti a KSH, hogy megy a sora

Fotó: MTI / Varga György

-

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) országos, véletlenszerű kiválasztással végez adatfelvételt a lakosság fogyasztási szokásairól, jövedelmi helyzetéről és életkörülményeiről március 16. és május 15. között. A válaszolók ajándékot kapnak vagy táblagépet nyerhetnek.


A KSH közleménye szerint a 13 ezer háztartást felkereső kérdezők hivatalos igazolvánnyal rendelkeznek, a kérdésekre az interneten vagy a kérdező személyes közreműködésével lehet válaszolni. A KSH az adatokat bizalmasan kezeli, felhasználásuk összesítve, egyedi azonosítás nélkül történik.

A kérdezőknek válaszoló háztartások ajándékot kapnak, míg a kérdőívet interneten kitöltő háztartások között táblagépeket sorsolnak ki.

A KSH a felvétel alapján különböző nemzetközi szervezetek számára (Eurostat, UNICEF, Világbank, OECD) szolgáltat rendszeresen adatokat. A magyar felhasználók közül a háztartások életszínvonalára vonatkozó információk iránt újságírók, magánszemélyek, cégek, bankok, piackutatók is rendszeresen érdeklődnek.

Az adatokat hivatal a novemberben teszi közzé.

A tavalyi hasonló vizsgálat eredményét múlt ősszel tette közzé a KSH, és nagy visszhangot váltott ki, hogy az a szegénység csökkenését mutatta, eltérően az uniós statisztikai intézet, az Eurostat jelentésétől, amely egyébként szintén a KSH adatait használta. Arról, hogy milyen módszertani magyarázat született a két vizsgálat különbözőségére, ebben a cikkünkben írtunk.