A Nap tette tönkre a Mars atmoszféráját

-

Köszi napszél, neked köszönhetjük, hogy nincsenek marslakók! Újabb fontos megállapításokra jutott a NASA.


Régen a Marsnak még komoly atmoszférája volt, amely megtartotta a meleget, így folyékony víz is volt a felszínén, folyók és tengerek. Hogy ma már ez nincs így, az annak köszönhető, hogy a napszél egyszerűen elfújta a bolygó atmoszféráját – jelentették be csütörtök este a NASA kutatói. Ezért olyan hideg napjainkban, és ezért nem is folyik rajta víz, vagy csak ritkán.


A kutatók szerint ez a folyamat még ma is tart, és egyre gyorsul, de még évmilliókba telik míg teljesen eltűnik a marsi légkör. Illetve arról is beszéltek, hogy már pontos mérésekkel rendelkeznek arról, hogy a napkitörések után jócskán megnő az atmoszféravesztés mértéke, tízszer-hússzor akkora.

A napszél tulajdonképpen elektronok és protonok sokasága, ami felgyorsítja a légkör atomjainak sebességét. A Földre mindez csak részben igaz, mert bolygónknak a marsinál jóval nagyobb a mágneses mezeje, mindenesetre a napszélnek itt is észlelhető hasonló hatása, csak jóval kisebb.Mindez nem csak a marsi állapotok megértését segíti elő, hanem más bolygók megismerésénél is jól fog jönni.

Az is lehet, hogy volt élet a Marson, mikrobák élhettek is akár rajta, de – ha volt is – a légkör nagyrészének elvesztsével, valószínűleg eltűnt róla. Arról is beszéltek a bejelentéskor, hogy arra sajnos semmilyen esély nincs, hogy egyszer újra legyen atmoszférája a bolygónak, és visszatérjenek azok az állapotok, amik korábban jelelemezték.

Egyébként a Marson is van északi fény, ami kék színű és sokkal nagyobb a földinél. Ehhez hasonló érdekességeket, és további részleteket a Telegraph tudósításában olvashat, valamint itt alul, a NASA tumblr-bejegyzésében.