A nap győztese: a magyar futballválogatott!

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Még mielőtt a magyar válogatott pályára lépne Görögország ellen az Üllői úton, az Európa-bajnoki selejtezőcsoport további négy tagja is meccsel. Rendhagyó előzetesünkben modellezzük a két csata (Románia–Feröer szigetek, Észak-Írország–Finnország) lehetséges kimeneteleit, s bebizonyítjuk, hogy a magyar válogatott számára bármilyen eredmény tökéletes.


Románia – Feröer szigetek 1

A románok eddig négyszer játszottak Feröerrel, és mind a négyszer győztek: 7–0, 4–0, 1–0, 3–1. Tiszta sor, az athéni buli nem ismétlődik meg, a románok begyötörnek egyet Feröernek, a gól megszerzésére legesélyesebbnek a – némi eufemizmussal szólva – tankszerű Raul Rusescu tűnik (ellenünk is ő talált be Bukarestben). A hazaiaknál két marosvásárhelyi a kispadon: Sepsi László mellett Claudiu Bumba.


Számunkra a román győzelem ideális. Iordanescuék jó formában vannak, ősszel megverték Dániát, engedjük el őket és a fóbiáinkat.

Románia befut a csoport első helyére, mi pedig végre teljes erővel koncentrálhatunk a másodikra. Ne feledjük, hogy a román győzelemmel Feröer-szigetek válogatottja kiszállna a további versenyből, ami azért megnyugtató. Emlékszünk még arra a szomorú, tavaly év végi selejtezőre, amikor a Tórsvøllur gyepén a feröeriek gurigáztak, mi meg, büszke magyarok, rohangáltunk a labda után. Akkor nem úgy nézett ki, hogy Dárdainak szobrot kell állítani az új Puskásban.


Románia – Feröer szigetek X

A feröeriek három gyors találattal elhúznak, s a meccset az első munkanapja miatt kihagyó csapatkapitány (civilben börtönőr), Fródi Benjaminsen örömében mindenkit kienged a cellájából.


Rabok és börtönőrök együtt nézik végig a második félidőt a tévé előtt, de ez sem segít, Claudio Keserü mesterhármasával Románia egyenlít. A feröeri sikkasztók és zsebesek csendben visszasétálnak a helyükre, hová szöknének.

Ploiesti tombol, Keserü tiszteletére a bukaresti közönség a lefújás után elénekelné a magyar himnuszt, de a magyartanulást gyermekkorában elsumákoló Keserü leinti őket: maradjunk a románnál.

S hogy nekünk miért jó az iksz? A románok végre befékeznek, a Feröer-szigeteki válogatottat pedig végleg leírhatjuk.


Románia – Feröer-szigetek 2

A feröeriek a meccs 80. percében vezetést szereznek, ezután azonban elszabadul a pokol a lelátón. A román szurkolói galerik a montenegrói példát követik, megdobálják a feröeri kapust, berohannak a pályára, bántalmazzák a portugál Dias bírót. A drukkerek Besszarábiáról szóló dalokat kezdenek énekelni, és szidalmazzák a feröeri bálnavadászok véres módszereit is. A meccs félbeszakad, az UEFA pedig 3-0-val a feröeriek számára írja jóvá a mérkőzést.

S bár a nemzetközi szövetség csak enyhe, 500 eurós büntetést szab ki a románokra a szurkolói rendbontások miatt, a válogatott a vereségtől összeroppan, Anghel Iordanescut menesztik, s amikor májusban negyedszer is visszaül a nemzeti csapat kispadjára, már nem képes csodát tenni. Három a román igazság is. S Feröer? Hiába van hat pontjuk, a végén sem lesz nekik több.


Ezt az Eb-t is pékek nélkül rendezik majd.

Észak-Írország – Finnország 1

Az északír és finn csapat heves harcokat folytat egymással a középpályán. Az északírek megpróbálnak hosszú indításokkal, beadásokkal operálni, a finnek a földön járatják a labdát. Csakhogy nagy a sár Belfastban, és ez az északíreknek kedvez, a Törökországban focizó Kyle Lafferty egy szöktetés után begyalogol a finn kapuba, Hradecky csak nézi.

Látszólag nehéz megmagyarázni, miért jó az, ha az északírek 12 pontra tornásszák fel magukat.


Mi mégis segítünk egy bombabiztos érvvel Zombori Sándornak. Ez az első kontinenstorna, amelynél még a csoport harmadik helyezettje is pótselejtezőt játszhat.

Tehát nekünk jó, ha a románok mellett az északírek is megelőznek bennünket, hiszen a harmadik hely nyilván a miénk. Mióta is várunk már egy jó kis pótselejtezőre... Ami a finneket illeti, a szövetség az újabb kudarc után meneszti Mixu Paatalainen szövetségi kapitányt, akit Mezey György vált a kispadon. Mezey annak köszönheti az állását, hogy Détári Lajos túlzott stresszhatásokra hivatkozva elzárkózik a tárgyalásoktól. Mezey új napirendet, edzésmódszereket és étrendet vezet be a válogatottnál, ami teljes kudarcnak bizonyul. Vereség vereséget követ.


A titkos lappföldi bunkerben tartott edzéseket a szövetség vezetői még elnézik, de a szaunában lefuttatott Cooper-teszt az utolsó csepp a pohárban, Mezeyt kirúgják.

Észak-Írország – Finnország X

A futballtörténelem legunalmasabb mérkőzése 0-0-val zárul. Az UEFA statisztikai csodaműszerei stand by állapotba kerülnek, a pályán semmi sem történik.


A hajrában Jeremenko bemutat nyolc biciklicselt, és csak akkor hagyja abba, amikor kialszanak a reflektorok.

A hazai győzelem az északíreknek, a vendégsiker a finneknek jelentene 3 pontot. Döntetlen esetén viszont csak 1-1 pont jár mindkét együttesnek, ami 3 helyett 2, így 1 teljes pont elvész valahol Belfast felett. Örüljünk neki, mintha a miénk volna.


Észak-Írország – Finnország 2

Az északír és finn csapat heves harcokat folytat egymással a középpályán. Az északírek megpróbálnak hosszú indításokkal, beadásokkal operálni, a finnek a földön járatják a labdát. Tükörsima a gyep Belfastban, és ez a finneknek kedvez, a Lengyelországban focizó Kasper Hämäläinen egy szöktetés után begyalogol az északír kapuba, Carroll csak nézi.

Az eredmény azt jelenti, hogy nagyjából négy csapatnak (Románia, Észak-Írország, Magyarország, Finnország) közel azonos esélye marad a továbbjutásra. Számolgatni felesleges, nekünk magyaroknak ez sosem volt erősségünk. A káoszban viszont jók vagyunk!


De ha mégsem leszünk úrrá rajta, s maradunk a negyedik helyen, akkor sincs nagy baj. A Magyar Televízió felveszi szakkommentátornak Kovács Kálmánt, aki szerint a magyar válogatott kijutott az Eb-re.

AZ F CSOPORT ÁLLÁSA

1. Románia 10 pont

2. Észak-Írország 9

3. MAGYARORSZÁG 7

4. Finnország 4

5. Feröer 3

6. Görögország 1


(Az Észak-Írország – Finnország és a Románia – Feröer Eb-selejtező meccs egyaránt 18 órakor kezdődik, előbbit a Sport2 élőben közvetíti.)


Lájkolj minket a Facebookon!