A nap eddigi legjobb híre - és orangutánokról szól!

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Jelentősen alábecsülték a súlyosan veszélyeztetett szumátrai orangután egyedszámát Indonéziában: az eddig véltnél legalább kétszer több példány él Szumátra szigetén.


Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem kutatója és munkatársai szerint a szumátrai orangutánról (Pongo abelii) eddig azt hitték a kutatók, hogy csupán 6600 példánya él az indonéziai Szumátrán. Az újabb kutatások szerint azonban számuk több mint 14 600-ra tehető, az adatokra terepmunka és becslések révén következtettek a szakértők. Eredményeiket a Science Advances című szaklapban mutatták be.Több remény van, hogy nem tűnnek végleg el


Az eddigi feltételezésekkel ellentétben szumátrai orangutánok élnek magasabb, 1500 méter feletti hegyes térségekben és olyan egyéb területeken is, amelyeket eddig nem vettek figyelembe a becslések során. Ilyen élettér például a sziget északi részén lévő Toba-tótól nyugatra fekvő vidék, valamint a fakitermeléstől fenyegetett erdők.

A fakitermelés és a vadorzás miatt Ázsiában súlyosan veszélyeztetett az orangután élettere - ez az egyetlen, itt még megtalálható nagy emberszabású majomfaj. Az orangutánnak két alfaja létezik: a szumátrain kívül a becslések szerint 54 000 példány él Borneó szigetén. A szakértők remélik, hogy a borneói orangutánok (Pongo pygmaeus) száma is magasabb a véltnél.