A nagyvállalatok örülhetnek Orbán bejelentésének

-

Adóparadicsommá változtatná az országot, ha tényleg 9 százalék lenne a társasági adó. A szakértők szerint nem lesz gond a költségvetéssel.


Elsősorban a nagyvállalatok járnak jól a társaságiadó-kulcsnak a miniszterelnök által meglepetésszerűen bejelentett egységesítésével és csökkentésével, közülük is a külföldi hátterű cégek – vélekedtek a Portfolio megkeresésére adótanácsadók. Azt is hangoztatták a szakértők, hogy Magyarország a 9 százalékos társaságiadó-kulccsal különleges helyzetbe kerül, fel is hívhatja magára a figyelmet a multinacionális cégek térképén. Ez pedig akár a külföldi befektetések vonzásában is előnyös lehet. Egyes adótanácsadók egyenesen úgy vélekedtek, hogy a régió Luxemburgja lehet hazánk. Pont emiatt pedig nem árt az óvatosság. A másik lényeges következmény, hogy a társaságiadó-kedvezmény eddigi haszonélvezőinek kisebb támogatásra kell készülniük.


Beer Gábor, a KPMG adótanácsadási üzletágának vezetője szerint nincs ok az aggodalomra a nagy arányú társaságiadókulcs-csökkentés költségvetési hatásai miatt. Felidézte az 1994–95-ös kulcscsökkentést, amikor 36%-ról 18%-ra vitte le a kormány a nyereségadó kulcsát, aminek hatására sokan pánikba estek, hogy mi lesz a költségvetéssel. Mindenki meglepetésére viszont nem csökkent drámaian a társasági adóból származó bevétel, és megítélésem szerint most is így lesz – jelentette ki.

Ennek több oka van az adószakértő szerint. Mivel mindenkire egységesen a 9%-os kulcs vonatkozik majd, ezért megszűnik a késztetés a trükközésre, vagyis az egységes kulcs más gazdaságfehérítő intézkedésekhez hasonló következményekkel járhat. Másrészt az időzítés szempontjából a legjobbkor érkezett a bejelentés. Sok olyan cég van ugyanis, amely nem termelő tevékenységet végez, hanem szolgáltat. Ezek közé tartoznak a pénzügyi szolgáltatócégek, biztosítók, bankok, amelyek jelentős számban Londonban ülnek. Nekik akár egy utolsó lökést jelenthet ez a bátor vágás, és Magyarország felkerülhet ezeknek a szolgáltatócégeknek a térképére. Korábban voltak olyan elképzelések és törekvések, hogy miként lehet Magyarország a régió Luxemburgja.

Ez a mostani intézkedés a megfelelő lépés ebbe az irányba – emelte ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adócsalók a 9%-os kulcs miatt nem fogják Magyarországot választani, mert ezek a cégek nem akarnak egyáltalán semmilyen adót sem fizetni. Elmondása szerint mindenkit meglepett a mostani bejelentés, de még időben érkezett, mert egy hónapjuk maradt a cégeknek a lehetőségek számbavételére. Elképzelhető ugyanis, hogy a cégvezetők a könyvelőjükkel leülnek, és átbeszélik az idei évet, melynek hatására tranzakciókat tolhatnak el jövőre, ezzel pedig adófizetést spórolnak meg. Akár egy kocsi árát is megszerezhetik így a tulajdonosok, ha jól átgondolják a lehetőségeiket – mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adózás szempontjából kezd paradicsommá válni Magyarország. Csökken a tb-járulék, a társaságiadó-kulcs, viszont a helyi iparűzési adó nem túl előnyös, főleg a szolgáltatócégek számára. Ha ahhoz is hozzányúlna a kormány, akkor igazán paradicsomi állapot lenne – mondta a Portfolio érdeklődésére Beer Gábor. A szakember azt sem zárta ki, hogy a külföldi cégek idetelepülése megindíthat egy hazaköltözést is a külföldön dolgozó magyar munkavállalók részéről.

Pankucsi Zoltán, a Deloitte igazgatója szerint amennyiben az adókedvezmények rendszere nem változik, az egykulcsos, 9%-os társasági adó bevezetése minden társaságiadó-alany számára kedvező hatással bír. A legnagyobb nyereséggel működő vállalkozások akár több százmillió forint társasági adót is megspórolhatnak évente az alacsonyabb kulcsoknak köszönhetően, de már az 500 millió forintnál kisebb adóalapot elérő cégek adóterhe is csökkenhet akár több millió forinttal – magyarázta a szakértő. Tekintettel arra, hogy a sokféle adókedvezmény ellenére is erős korlátok védik a társaságiadó-alapot Magyarországon, ezért az 500 millió forintnál nagyobb adóalappal rendelkező vállalkozások esetében érezhető és valós tehercsökkenést fog hozni a 9%-os egységes kulcs.

Burján Ákos, a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának partnere kijelentette: a nagyobb, 500 millió forint feletti adóalappal rendelkező vállalkozásoknak kedvez a társasági adó csökkentése, azonban látni kell, hogy esetükben különféle adókedvezmények élnek, ezért a ténylegesen fizetett adó mértéke sok esetben most sincs 19%. Az irány azonban mindenképpen üdvözlendő – fejtette ki kérdésünkre a szakértő. A lépés mögött a befektetésösztönzési szándékot látja. Bár a külföldi cégek befektetési döntéseiben az első körös országszelekciók esetében nem az adókörnyezet az első, azonban ott van az első 5 szempont között, ezért nem mellékes a társasági adó kulcsa.