A nagykövetekkel kezdi a Nagy Ébresztést Orbán Viktor

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

„Ébresztőt fúj” egy kormányzati forrásunk szerint a diplomatáknak Orbán Viktor a mai rendkívüli nagyköveti értekezleten. A döcögős keleti nyitásra rá kell erősíteni, el kell indítani a déli nyitást, még több befektetést kell hozniuk, még jobban meg kell védeniük az országot a külföldi bírálatokkal szemben - forrásaink arra számítanak, hogy erről beszél majd a miniszterelnök.


„Talán Orbán Viktor már tudja, miről akar majd beszélni” – így reagált egy, a magyar külpolitika alakítására befolyással bíró forrásunk, amikor arról érdeklődtünk, miről szólhat majd a rendkívüli nagyköveti értekezleten a miniszterelnök. Arra utalt ezzel, hogy az érdemi előkészítésbe – immár hagyományos módon – ismét csak a kormányfő legszűkebb stábját vonták be.

Információink szerint az esemény ötlete február közepén merült fel kormányzati körökben, a külügyben legalábbis ekkortól tudnak a szándékról, de a konkrét időpont még kérdéses volt. Előbb március első hetére tervezzék, majd úgy tűnt, március végére halasztják, végül február utolsó hónapjaiban dőlt el, hogy mégis március 9.-e legyen.

Úgy tudjuk, az érintettek részéről érzékelhető némi értetlenség, hogy „mégis miért kell ez az egész éppen most”. A Külgazdasági és Külügyminisztérium hivatalos indoklása szerint „a világban zajló gazdasági, geopolitikai változások” miatt van szükség a fejtágítóra.


Brazília fontos eleme lehet a „déli nyitásnak"


Csakhogy tavaly nyár végén, az eddig évente egyszer megrendezett nagyköveti értekezlet hagyományos időpontjában Orbán Viktor éppen ezekről nem beszélt érdemben, mondanivalója jórészt kimerült abban, hogy elsorolta, szerinte milyen sikereket ért el kormánya, meghirdette a pusztán a gazdaság érdekekre alapuló külpolitikát, majd felszólította a diplomatákat, hogy álljanak ki az országért.

Valószínűleg nem véletlen azonban, hogy az értekezletet szinte közvetlenül a kormányfői évértékelő után tartják. Az évértékelő egyik lényegi eleme volt, hogy a miniszterelnök a veszprémi vereség után „ébresztőt fújt”, - Jó reggelt Magyarország, jó reggelt magyarok!, hangzott a végszó - illetve hangsúlyozta az „aktív és szuverén külpolitika” jelentőségét. Az értekezlet szervezésére rálátó forrásaink szerint részben most is hasonló lesz Orbán Viktor beszéde.


Déli nyitás, még több befektetés

A harmadik Orbán-kormány megalakulását követő nagy átszervezések – az egyik legjelentősebb talán éppen a külügyben zajlott – is azt jelezték, az újabb győzelem ellenére sincs megelégedve kormánya teljesítményével Orbán Viktor. Információink szerint ez igaz a „keleti nyitás” politikájára is, aminek kézzel fogható jelei – ezen a kormányzat saját mércéje szerint az országba érkező befektetéseket kell érteni, valamint a kereskedelmi forgalom bővülését – egyelőre jóval szerényebbek, mint a kormány részéről eddig befektetett energia. A külkereskedelmi forgalom például az utóbbi hónapokban főként az uniós export miatt nőtt.

A nagyköveteket emiatt még komolyabb nyomás alá helyezhetik majd, hogy hajtsanak fel befektetéseket célállomásukon, emellett minden bizonnyal ismét elhangzik majd a kormányfő részéről, hogy a “magyar eredményekért ki kell állni”, és “meg kell védeni az országot a támadásoktól”.

Szóba kerül vélhetően a Szijjártó Péter által napokkal korábban meghirdetett déli nyitás is, ami azt jelenti, hogy a kormány Afrika, és Dél-Amerika felé is megpróbál gazdasági kapcsolatokat keresni, ennek részeként Ecuadorban, Angolában, Ghánában és Etiópiában is nagykövetség nyílhat. Erről egy külügyes forrásunk úgy fogalmazott egyébként, hogy ez „semmiben nem különbözik a keleti nyitástól, legfeljebb annyiban, hogy nincsenek benne politikailag problémás országok, mint Oroszország”.


Nem pörög eléggé a magyar diplomácia?


Washington az érzékeny pont

Az „aktív és szuverén” külpolitikát egyébként hamarosan idehaza is komoly teszt érheti, információink szerint március 17-én érkezik majd Budapestre Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium Közép-Kelet-Európáért felelős államtitkára, hogy Szijjártó Péterrel találkozzon. Több kormányzati forrásunk is megerősítette, úgy számolnak, hogy Nuland bírálni jön, elsősorban a korrupció, a demokrácia állapota, és a civil szféra miatt.

Bár André Goodfriend távozása, és Colleen Bell érkezése érezhető megkönnyebbülést okozott a kormányban, a múlt héten még egy magas rangú kormányzati forrás is arról beszélt a VS.hu-nak, „egyelőre csak tűzszünet állt be” a magyar-amerikai kapcsolatokban, és nem számítanak arra, hogy enyhülni fog a politikai nyomás Washington részéről, az amerikai ügyvivő ugyanis valóban magánéleti okok miatt távozott váratlanul, szerinte semmilyen gesztust nem tett ezzel az amerikai kormány.

Orbán Viktor nyilvánvalóan azt várja el emiatt a diplomáciai kartól, hogy az ilyen „támadásokkal” szemben álljanak ki a magyar kormány álláspontja mellett. Ezeket foglalta össze egy kormányzati forrásunk oly módon, hogy „ébresztőt fúj majd a nagyköveteknek is” Orbán Viktor.