A nagy Konteó-könyv összeesküvés

Fotó: Forrás: Flickr / Béla Fotós

“Konteo ergo sum” - mondhatná a modern ember, amikor napjaink hírsokkjában egyre többször bizonytalanodik el az igazságot illetően. Vajon tényleg minden az, aminek látszik, vagy esetleg mindnyájan egy óriási megtévesztés részesei vagyunk? Miért pont a konspirációs teóriák léte ne lenne egy nagy titkos terv része?


Háromszáznál is több oldal összeesküvés-elmélet, leleplezés, egymást metsző elméletek, vélt vagy valós igazságok - a Konteó könyv a legmenőbb dolog ma Pesten. Csak azt nem tudja senki, hogy miért jelent meg az ingyenesen elérhető blog papíron. Kinek áll érdekében? A blogról tanult módszerrel álltunk neki a rejtély kiderítésének.


Tiboru, a könyv szerzője a hazai blogszféra egyik legaktívabb tagja. Öt éve működik az összeesküvés-elméleteket tárgyaló blogja, de ír hadiipari, utazós-gasztró témákban is. Először egy Marilyn Monroe halálának körülményeit tárgyaló bejegyzéssel jelentkezett 2008-ban, ami eleve remek év volt a konteóknak. Elkezdett gyűrűzni a gazdasági válság, mert egy a többség számára teljesen ismeretlen bank belebukott egy érthetetlen ügybe. Soha nem volt ekkora igény a magyarázatokra. A szerző azóta rendszeresen ontja magából az újabb leleplezéseket. Az évek során megvizsgálta John Lennon halálának körülményeit és felelőseit, rábukott JFK meggyilkolására vagy a Bermuda-háromszög rejtélyére is. Az újabb titokzatosságokat mára több ezres olvasótábor várja.


Mindeközben a szerző végig állítja: objektívan végzi a dolgát, minden tiszta, ezek csak leíró munkák, semmi véleménynyilvánítás. Gondosan ügyel arra, hogy a “tiboru” nick mögötti valódi arcot a lehető legkevesebben ismerjék meg, hogy még véletlen se bukkanhassanak rá a konteókban megénekelt olyan árnyellenségek, mint a CIA vagy a Moszad, netán az Illuminátusok, a Billderberg-csoport, vagy a mindent behálózó szabadkőművesek.

összeesküvés

2. Hatásmechanizmus

Így érkezünk el 2013-hoz és a kinyomtatott internethez. A hat lapszámot megélt Poszt magazin történetéből okulva nem tartanánk a legjobb ötletnek a világháló kinyomtatását. Főleg, ha a szerző bevallottan csak apróbb finomításokat végez a szövegen, de alapvetően blogja legnépszerűbb vagy legérdekesebb írásait kínálja. De valahogy Tiborunak hajlandóak vagyunk ezt megbocsátani. Tökéletes ismeretterjesztéssel, kellő humorral adja meg nekünk az érzést, hogy valami titok leleplezésére vagyunk hivatottak. Részletes, a témát jól körbejáró írásokat kapunk, végig azon törhetjük a fejünket, hogy kiderül-e az igazság. Kiváló játék és kikapcsolódás belemerülni a nyomtatott könyvbe, szórakoztatóbb, mint ugyanezt a netről olvasni.


3. Kinek áll érdekében?

Az persze kérdés, hogy miért várja valaki, hogy majd éppen azért fognak fizetni az olvasók, amit majdnem ugyanazon a színvonalon, legálisan megkapnak a neten? Ráadásul a fent felsoroltakért nem csak a Langley-Tel Aviv tengelynek lehet a begyében a szerző, de titkos társaságok garmadája kívánhatja a pokolba. Márpedig a könyvkiadás ebben az esetben minden, csak nem hosszú lejáratú beruházás. Az alábbi alpontokban tehát nézzük szépen végig, milyen motivációja lehet a szerzőnek a Konteó megjelentetésére.


3.1 Egy hőssel van dolgunk

Aki ismeri Tiboru munkásságát, az tudja, hogy különös rajongója a hadseregnek. Márpedig aki így oda van az egyenruhásokért, az csak egy tisztalelkű bajnok lehet, aki az igazság érvényre jutásáért küzd. Snowden óta tudjuk, az internet már egyáltalán nem biztonságos terep, a világhálót és a rajta élőket jobban megfigyelik, mint a Big Brother házat főműsoridőben. Ha valaki garanciát akar az életére, jobb, ha bebiztosítja magát. Kiadja a könyvet a sorok közé elrejtett igazsággal, a blogot törölheti innentől bárki, a tartalma már elszabadult, megállíthatatlanul bomlaszt majd tovább. Csak az egyetemes könyvégetés állítaná meg az igazság kijutását, de nincs kilátás egy Farenheit 451-re. Tiboru egy hős - mindenki megnyugodhat, a nagy tervek lelepleződtek, a világ megmenekült.

összeesküvés


3.2. Már megint a CIA

Gyakorlott konspirátorkutatóként azonban felületes munkát végeznénk, ha nem néznénk be jobban a tények mögé. Tiboru jó eséllyel katonaviselt ember, névtelenségéből pedig arra következtethetünk, hogy erős hírszerzői tapasztalata van. Egyenruhásként nagyon ért ahhoz, hogy kövesse a parancsot. Az internet nyilvánosságával egyre több leleplező irat kering a neten, a többség sületlenség, de néhány köztük fájó pontokra tapint Langley-ben. Jól jönnek ilyenkor a propaganda módszerek. Fogják az egyik megfelelően agymosott katonájukat - aki mellesleg tehetséges író -, és íratnak vele egy blogot, ami elkeni, elbagatellizálja a tényeket, de annyira, hogy senki sem lenne képes azokat komolyan venni. A terv csak a Tumblr megjelenéséig működött. Az új felület nem kedvez a végtelenül hosszú leleplezéseknek, mindent csak röviden. Innen jöhetett az ötlet, hogy könyvet csináljanak a dezinformációból. Karácsony előtt biztosan fogyni fog. A gumitalpúak folytathatják kísérleteiket, még talán az ügynöknek is jut egy kis év végi prémium, mindenki boldog.

összeesküvés 008

3.3. Mint mindig, most is az ufók (esetleg a gyíkemberek)

Ha valaki még tényleg az első kapcsolatfelvételre vár, az naivabb, mint aki hisz a választási ígéreteknek. A tájékozott ember tudja, hogy a gyík- és kis zöld/szürke emberek mindenhol ott vannak, Obama testőrségétől kezdve, Matolcsy György kedvenc kisboltosáig minden után kémkednek. Az emberek megfigyelését, eltérítését nem lehet nyíltan végezni. A Konteó-nak nem lehet más célja, mint összezavarni az olvasókat. Ott egy nagy adag feldolgozatlan rejtély, szellemi rágógumi, máris nem keresnek ufókat, ha még nem tudják, ki ölte meg JFK-t. Felsugározták a hajójukra Tiborut, kimosták az agyát, az írásra kondícionálták, majd visszaküldték dolgozni. Ezt az elméletet támasztja alá, hogy napjaink egyik legnépszerűbb, már-már vallássá alakult nézete, amelynek főszereplői éppen kedvenc ufóink, egyszerűen kimaradnak a könyvből. Említés szintjén benne vannak a Roswell-konteóban, de azt is az amerikai kormányszervekre kenik. Sehol egy gigantikus csészealj. Nem kellett egy bolygónyi lakosság emlékeit törölni, Tiboru örülhet a sikerének, és mindenki boldog, a földönkívüliek meg kísérletezgethetnek rajtunk kedvünkre tovább.

Ennyi megfejtésre futotta a Konteó könyvről. A további elméletekhez feltétlenül meg kell venni a könyvet, vagy legalább megnyitni a blogot. Ha esetleg Ön Tiboru szomszédja, felesége, vagy gimnáziumi szobatársának ex-barátnője, és tudja az igazságot, akkor feltétlen adja a netes közösség tudtára. Tiboru: Konteó 1 - Harminc válogatott összeesküvés-elmélet Göncöl Kiadó 2940 forint