A nácik építette stadionban tartják a nagy zsidó sportversenyt

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

HÁTTÉR

Történelmet ír az Európai Maccabi Játékok. A kísérő versenyeken a résztvevők nem-zsidókkal is összemérik erejüket.


36 ország több mint 2000 zsidó sportolójának részvételével 19 sportágban kezdődött meg Berlinben az Európai Maccabi Játékok, a kontinens legnagyobb zsidó sportversenye. Ezt először tartják Németországban, részben abban a stadionban, amelyet a hitleri rendszer épített az 1936-os olimpiai játékokra.


1936, Berlin: karlendítés, horogkereszt, öt karika


A '36-os olimpián német színekben zsidók nem indulhattak – a talán egyetlen ismert kivétel az apai ágon zsidó felmenőkkel rendelkező vívó, Helene Mayer volt. A nácik szándéka az volt, hogy az olimpiával az „árja faj” felsőbbrendűségét igazolják, hát, ez azért sem sikerült, mert a legtöbb – négy – aranyat egy amerikai fekete atléta, a legendás Jesse Owens nyerte.


Jesse Owens lerombolta a faji felsőbbrendűség mítoszát


A zsidó sportversennyel párhuzamosan néhány sportágban, például kosárlabdában, lesznek barátságos mérkőzések is, amelyen a versenyzők nem-zsidó sportolókkal és hírességek csapataival játszanak.


Az egyik magyar résztvevő, Gárdos Judit vívó (jobbra) és német edzőpartnere, Nora Garam a berlini Kuppelsaal csarnokban


A „zsidó olimpia” eredete

Az Európai Maccabi Játékok a Maccabi világmozgalomból ágaztak el. Utóbbi több mint egy évszázada indult el Isztambulban, amikor a helyi sportklubból kizárt zsidók 1895-ben megalapították az Izraeli Torna Klubot. Az első Európai Maccabi Játékokat Prágában rendezték 1929-ben, a másodikat a rákövetkező évben, Antwerpenben. A nácik hatalomra kerülése és a világháború miatt sokáig nem tartottak versenyeket. Izrael állam megalapítása után is eltelt jó pár év, mígnem 1959-ben Koppenhágában ismét megrendezték a „zsidó olimpiát”. 2011-ben Bécs adott otthont a versenynek, akkor tartották azt először olyan területen, amely a vészkorszak idején a náci birodalomhoz tartozott. A magyar Maccabi Vívó és Atlétikai Club (VAC) 1989-óta vesz részt a küzdelmekben.