A múzeumot bekerítették, a tüntetők hazamentek

Fotó: Szabó Gábor

-

Körbeért a fapalánkos kerítés a Közlekedési Múzeum körül. A ligetvédők megfogyatkoztak, elcsendesedtek, de azt ígérik: a fakivágást ököllel fogják megakadályozni.


Megszűnt a Közlekedési Múzeum rendőri biztosítása, szerda reggelig őrizték az épülő palánkkerítést. Kedden este a múzeumot a ligetvédőktől megtisztító készenléti rendőrök egyik vezetője azt mondta lapunknak, addig maradnak, ameddig jónak látják.


A rendőrség visszavonulása indokoltnak tűnik, tekintettel arra, hogy szerdára a Városligetet védő civil aktivisták jelenléte minimalizálódott. Három sátorban figyelik éjjel-nappal a munkák előrehaladását, a múzeum két végén, ahol be lehet jutni az építési területre.

A helyzet konszolidálását kétségtelenül a rendőri beavatkozás érte el. Miután mindenkit kiemeltek, kedd este a tüntetők már nem tudták megakadályozni, hogy egy nehéz munkagép is bejusson az építési területre. Ennek köszönhetően felgyorsult az oszlopokhoz erősített falapokból álló kerítés kiépítése.

Szerda délutánra körbekerítették a múzeum liget felőli részét egészen a múzeum Hermina úti végéig. Ezzel megszűnt a belátás az építési területre, az építőknek betörési kísérlettől, a kerítés ledöntésétől sem kell tartaniuk – kedden ez többször is megtörtént, sőt szét is hordták a darabjait. Ez a fafal már elég stabilnak és erősnek tűnik, csak komoly fizikai erővel lehet betörni.ököllel a fákért

A ligetvédők egyike azt mondta a VS.hu-nak, továbbra sem nem tágítanak a múzeumtól. Arra számítanak, hamarosan elkezdik a fák kivágását, akkor ökölharcra fog sor kerülni, mint két nappal korábban: minden áron megvédik a fákat.

Márpedig a múzeum körüli fákat biztosan el fogják tüntetni, ezt kedden Sági Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója is elmondta az őt körbevevő civileknek, máskülönben nem férnek hozzá az épülethez, amit le fognak bontani.

A következő összecsapás a hatóságok és a tüntetők között a néhai Hungexpo-telken, a Kertem szórakozóhely korábbi helyszínén eszkalálódhat, legalábbis a ligetvédők erre számítanak. Bár ellentmondásos információk keringenek, de úgy tudják, a zuglói jegyzői hivatal kiadta az engedélyt, hogy a civil környezetvédők bázisának helyet adó területet a kivitelező birtokba vegye. Az engedély három napig érvényes – mondta az egyik ligetvédő –, de se kedden, se szerdán nem jelentek meg, hogy visszavegyék tőlük.

Ha csütörtökön se jönnek, akkor a jegyző mégse adta ki az engedélyt – vonta le a tanulságot.Nem zárták el

Ami biztos, a múzeum környéki területre, a lezárt parkoló előtti közterületre érvényes foglalási engedélyük van, így az ottani jelenlétüket jogszerűen nem számolhatják fel – közölte kérdésünkre az egyik aktivista.


A ligetvédők hétfői elhatározása az volt, hogy egyetlen munkagépet se engednek be be, sikerült is kétszer megakadályozni egy könnyű jármű bejutását, a tetejére ugrálva elfoglalták. A keddi harc után azonban a helyzet stratégiailag változott meg, ahogy a fal felépült, és ez láthatóan kedvét szegte a keddihez hasonló tömegmegmozdulásnak.

A Közlekedési Múzeum keddi elfoglalásakor legtovább a Riddim Colony énekese, Komáromy Gergely őrizte pozícióját, ő a kéményre mászott, se a tűzoltók, se a rendőrök nem tudták lehozni. Rövidnek bizonyult a tűzoltólétra, a rábeszélés a fenyegetés se hatott, csak – mint órák múltán kiderült – a napszúrás.

Miután rosszul lett, maga mászott le, majd a mentők elszállították. Még a kéményen tartózkodott, amikor a ligetvédők a hangosanbeszélőn kürtölték szét, a biztonsági őrök azzal fenyegették Komáromit, a pszichiátriára fogják csukatni, ha nem jön le. Emiatt aztán a pánik jelei mutatkoztak az egyre gyarapodó tömegben, amikor elszállították. A helyszínen ügyelő egyik ligetvédőktől szerdán megtudtuk, nem zárták be pszichiátriai osztályra, hanem az egyik kórházba, ahonnan már hazaengedték.Feljelentik a rendőröket

A Párbeszéd Magyarországért bántalmazás hivatali eljárásban gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mert kifogásolja, ahogy a rendőrök kedden feloszlatták a Városligetben a múzeumnál zajló tüntetést. Ezt Szabó Rebeka zuglói alpolgármester jelentette be. Kifogásolta, hogy az építkezéshez kirendelt fekete ruhás őrző-védők önbíráskodtak, volt olyan aktivista, akit a kordonnal fellöktek és olyan is, akit erőszakkal távolítottak el a területről.

Az alpolgármester szerint ennek semmi más célja nem volt, csak a megfélemlítés. A PM a belügyminisztertől az eset kivizsgálását kéri.

A rendőrség kedden azt közölte, több mint harminc tüntetőt vezettek ki a városligeti demonstráció helyszínéről, egy embert előállítottak. A Városliget Zrt. a keddi eseményeket úgy értékelte: „tiltakozók szűk, garázda csoportja a bontási területet megtámadta, a felállított kordont megrongálta, illegálisan mászott fel a múzeum régi, bontásra váró épületének tetejére, ablakrácsaira és tartózkodott a bontási területen.” A Városliget Zrt. szerint alvállalkozója jogszerűen, az ilyenkor elvárható gondossággal zárta körbe a területet, a tiltakozók az akcióval egy nemzeti közgyűjtemény műtárgyait veszélyeztették.