A műtétek felénél találtak gyógyszerezési hibát amerikai kutatók

-

A korábbi felméréseknél sokkal magasabbnak bizonyult a hibaarány. A kutatók az egyik legelismertebb amerikai oktatókórház eseteit elemezték, míg korábban a hasonló adatok elsősorban önbevallásra épültek.


A massachusettsi kórház aneszteziológiai osztályának kutatói 277 beavatkozást néztek meg, és minden másodiknál valamilyen gyógyszerezési hiba, vagy nem várt mellékhatás is előfordult, jelent meg az Anesthesiology című szaklapban. Az észlelt hibák több mint egyharmada valamilyen szinten veszélyt jelentett a betegre, áll cikkben.

A műhibák kiküszöbölésére 1999 óta fordítanak nagyobb figyelmet Amerikában, mivel évente legalább 44 000 életet követelnek, többet, mint az autóbalesetek vagy akár a leggyakoribb rákfajta, a mellrák.

A kutatók által megfigyelt hibák miatt egyetlen beteg sem halt meg, hangsúlyozták a tanulmány szerzői, hogy megnyugtassák a leendő pácienseket. Nem mindig rossz gyógyszer vagy helytelen adag volt a hiba forrása, előfordult, hogy egyszerűen a címkézés bizonyult elégtelennek.

A kutatók véletlenszerűen kiválasztott műtéteket követtek hét hónapon át, 2013-ban és 2014-ben.