A MÚSZ értetlenséggel fogadta Hosszú Katinka nyílt levelét

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) megalapozatlannak minősítette a Hosszú Katinka levelében szereplő vádakat.


A MÚSZ elnöke, alelnöke, igazgatói, felnőtt és utánpótlás szövetségi kapitányok közös állásfoglalása válasz arra a keddi nyílt levélre, amelyben Hosszú Katinka lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt, és több pontban bírálta magát a szövetséget is.


A MÚSZ vezetése felrótta Hosszúnak, hogy januárban nem állt szóba Kiss László szövetségi kapitánnyal még a vele kapcsolatban kitört botrány előtt sem, mint ahogy nem áll szóba utódjával, Hargitay Andrással sem a világversenyek helyszínén, sem a szállodában, sem az uszodában.

Tavaly ilyenkor azért szólalt fel, hogy nincs külön masszőrje, öltözője, nem áll rendelkezésre megfelelő videóelemző rendszer. A szövetség az első két felvetést cáfolta, a videórendszert hamarosan beszerezte, működésbe állította, ám azt a bajnoknő sohasem vette igénybe. Idén januárban a szövetség 12 millió forintos felkészülési juttatást kívánt neki biztosítani vele ellentétben a válogatott legjobbjai az arányosan kisebb összegeket elfogadták, míg ő az erről szóló szerződést teátrálisan széttépte” – áll az MÚSZ reagálásában.


Hosszú Katinka széttépi a MÚSZ által felajánlott szerződés tervezetét


Hosszú Katinkával és edzőjével a MÚSZ vezetői utoljára egységesen tavaly októberben ülhettek le, ekkor a szövetség elnöke közölte vele, nehezményezi, hogy Hosszú Katinka a világbajnokság promóciós filmjében csak az általa meghatározott többmilliós összegért vállalt volna szerepet – emlékeztetett a MÚSZ.

A versenyző igénye annak idején visszautasításra talált, az elnök szerint ugyanis valamennyi magyar úszó számára megtiszteltetés, hogy világbajnokságot rendezhetünk, melyért az ország hatalmas anyagi áldozatokat vállal, többek között lenyűgöző uszodát épít, és kiemelt támogatásban részesíti a legjobb sportolókat. A MÚSZ álláspontja szerint valamennyi versenyző erkölcsi kötelessége, hogy a lehetőségek szintjén a világbajnokság promóciójában részt vállaljon. A kapcsolat ekkor mérgesedett el olvasható a dokumentumban, amely arra is kitér, hogy korábban a MÚSZ elnöke személyesen járt közben annak érdekében, hogy Hosszú Katinkát az Amerikából történt hazaérkezését követően a Vasas szerződtesse egyedi nagyságrendű havi fizetésért, közreműködött abban, hogy a Porsche Hungáriától gépkocsit kapjon, a Groupama Biztosítóval pedig nagyvonalú szerződést köthessen.

Még korábban a MÚSZ a lehetőségei szintjén mindent megadott Katinkának, így a londoni olimpiát követően, 2012-ben fedezte a teljes világkupa-körutazásának összes költségét, hiszen akkor az eredményesség hiányában a viadalok rendezői még nem hívták meg ugyanakkor, más nemzeti úszószövetségek gyakorlatával ellentétben, semmilyen formában nem kért részesedést a versenyző pénzdíjaiból, melyek jelenlegi függetlenségének alapját képezik” – emlékeztetett a szövetség vezetése.


Hosszú Katinka és férje, edzője, Shane Tusup


A MÚSZ szerint minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy 2008-ban Gyárfás Tamás arra ösztönözte volna Hosszú Katinkát, hagyja abba a versenyzést. „A MÚSZ, de mondhatni az egész magyar sport a honi lehetőségek maximumát igyekszik folyamatosan biztosítani a számára. Hosszú Katinka – folytatódik a dokumentum – elmarasztalja a közgyűlést, amely nyílt szavazással adott az elnöknek újfent bizalmat, amikor Gyárfás Tamás maga kezdeményezett önmagával szemben bizalmatlansági indítványt, majd elhagyta a közgyűlés helyszínét. Távollétében szavaztak arról, hogy nyílt vagy titkos legyen a jelenlévők állásfoglalása, egyetlen küldött kivételével döntöttek a nyílt voksolás mellett, amelynek eredménye 112–1 lett.”

A sors ajándéka, hogy Hosszú Katinka találkozott Shane Tusuppal, akivel bámulatos eredményeket értek el az elmúlt négy évben – szögezte le az úszónő és a férj-edző munkájával kapcsolatosan a MÚSZ vezetése. Más kérdés, hogy teljesítményének jogos elismerése mellett számos nemzetközi tekintélyű tisztviselő, versenyrendező egyre több alkalommal panaszkodik az edző viselkedésével kapcsolatban. Az ütközések eredője rendszerint anyagi természetű.”

A szövetség irányítói szerint nem lehet megszokni az időről időre előtörő, érthetetlenül szélsőséges kijelentéseket, különösen a hazai úszócsalád olyan megbecsült tagjától, mint amilyen Hosszú Katinka. A Magyar Úszó Szövetség mindezt a legcsekélyebb mértékben sem kívánja beárnyékolni, de a leghatározottabban elutasítja azokat a megnyilvánulásokat, amelyekkel újból és újból szembesülni kénytelen zárul a közlemény.