A munkaügyi minisztériumban is találtak puccsistákat

-

A gülenisták után a kurdok támogatóit is elkezdik keresni a török államigazgatásban.


A török munkaügyi minisztériumból 785 dolgozót bocsátottak el eddig a július 15-ei katonai puccskísérletet követő tisztogatásokban – mondta Mehmet Müezzinoglu munkaügyi miniszter. A miniszter szerint a közeljövőben folytatják az átvilágítást, és az 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK támogatóit fogják keresni.

Napközben elfogatóparancsot adtak ki az egyik isztambuli bíróság 100 alkalmazottja ellen. A gyanúsítottak állítólag kapcsolatban állnak Fethullah Gülen hitszónok hálózatával. A rendőrség néhányukat már előállította, és átvizsgálta az érintettek irodáit, számítógépeit.

Az ankarai kormány szerint Gülen és hálózata felelős az összeesküvésért, ezért a puccskísérlet óta a mozgalom tagjai és támogatói ellen országszerte nyomozások kezdődtek. A vizsgálatok főként a haderőt, a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintik. Két hónap alatt mintegy 100 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából.