A Munkáspárt is kevesebb külföldi munkást akar Nagy-Britanniában

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-

Közép-Európát látják a legnagyobb veszélynek.


Ha kormányra kerülne, a brit Munkáspárt véget vetne az alacsony bérért dolgoztatott munkaerő nagybani importjának a közép-európai EU-tagállamokból – mondta Jeremy Corbyn. A legnagyobb brit ellenzéki párt vezetője szerint a Labour a Brexit a gazdaság mindenkori munkapiaci igényeihez szabva határozná meg a munkaerő-bevándorlás szabályozását.

Szerinte Nagy-Britanniában továbbra is dolgoznának európai munkavállalók, csakúgy, mint brit munkavállalók az EU-ban, véget érne viszont "az alulfizetett munkások nagybani importja Közép-Európából".

A Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje szerint ez a jelenség – elsősorban a brit építőiparban – pusztító hatást gyakorol a foglalkoztatási feltételekre, mivel az alacsony bérért dolgoztatott külföldiek miatt a vállalatok helyi munkaerőt bocsátanak el.

Corbyn szerint kormányzati pozícióban a Munkáspárt megtiltaná a munkaközvetítő ügynökségeknek az alacsony bérű külföldi munkaerő tömeges toborzását, és előírná, hogy a cégek az álláslehetőségeket először mindig helyben hirdessék meg. A Munkáspárt vezetője már a választási kampányában is hasonló célokat fogalmazott meg. Az utolsó televíziós vitában Corbyn azt mondta: kormánya megakadályozná, hogy brit vállalatok csak Közép-Európából toborozzanak alacsony bérezésű munkavállalókat.

A június 8-i parlamenti választáson a kormányzó Konzervatív Párt helyzete végletesen meggyengült. Theresa May miniszterelnök célja az volt, hogy megerősödve kezdje el a Brexit-tárgyalásokat. Azonban elvesztette addigi csekély abszolút többségét a londoni alsóházban, és azóta kisebbségben, külső támogatással kormányoznak.

Corbyn most azt mondta, a Munkáspárt arra törekszik, hogy az ősszel kezdődő új politikai évadban minden lehetséges módon akadályozza a konzervatív kormány törvényalkotási tevékenységét, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a kormány akár még az idén újabb választások kiírására kényszerüljön.

A júniusi választáson a Munkáspárt jelentősen megerősödött, és a legutóbbi közvélemény-kutatások arra vallanak, hogy az esetleges újabb választást akár meg is nyerhetné.