A munka ünnepén legalább 60 ezerrel több magyar munkanélküli lesz

Fotó: MTI/Bugány János / MTI/Bugány János

-

A munkaügyi központok már tudják azt, amivel kapcsolatban a közfoglalkoztatottak még bizakodóan reménykednek: április végével 200 ezren veszítik el alig 50 ezer forintos havi jövedelmüket. Ők május elején tömegesen fogják megszállni a munkaügyi kirendeltségeket, ezért a hivatalok a tumultus elkerülése miatt már intézkedtek is.


Nagyjából 200 ezer közmunkás kapott az elmúlt napokban levelet arról, hogy a tumultus elkerülése érdekében ne egyből a munkaügyi központban jelentkezzen újból munkáért, hanem előbb egy adatlapot töltsön ki, amelyet az őket foglalkoztató intézmény küld majd be a kormányhivatalok közfoglalkoztatási osztályára. Elég durva közlése ez annak, hogy eddig volt havi 50 ezer forintjuk, most megint jön a foglalkoztatást helyettesítő 22 ezer 800 forintos támogatás. Senki nem tud semmit - ez a summázata annak, amit a Közmunkás Szakszervezet Országos Tanácsának elnöke, Barát Endre tudott mondani a VS.hu kérdésére. Mint mondta, a náluk jóval több információval ellátott politikus-polgármesterek is csak annyit tudtak mondani, hogy a téli közfoglalkoztatási program kifutásával felére, harmadára eshet vissza azoknak a száma, akik továbbra is munkát kaphatnak. Pesterzsébeten például még ennél is rosszabb az arány. Két héttel a választások után, április 24-én az önkormányzat fideszes többsége úgy döntött, hogy csupán 120 támogatásra jogosult kerületi lakos közfoglalkoztatására pályázik a május elsejével kezdődő időszakra. Április 30-áig ez a létszám 506 fő volt.

Hatvanezer ember mindenképpen hoppon marad

A választások előttre időzítve 200 ezer embernek adott némi megélhetést az állam, részben tényleges munkavégzésért, részben tanfolyamokon való részvételért, de ennek április 30-ával vége. Arra pedig még a belügyminisztérium magyarázkodó közleménye is csak több hetes átmenettel tudott megoldást nyújtani, hogy mi lesz a 200 ezer emberrel. Eszerint "2014 májusában, hasonlóan 2013 azonos időszakához, ismét több mint 140.000 embernek kínálnak munkát az országszerte induló közfoglalkoztatási programok. Ez a létszám a nyári hónapokban tovább fog emelkedni." Csakhogy a konkrét munkákról még senki sem tud semmit. Ráadásul ez a mértékű leépítési hullám már nemcsak a közfoglalkoztatottakat érintheti, hanem az önkormányzati intézményeket is, így például a szociális és idősotthonokat. Sok helyen olcsó közfoglalkoztatottakkal töltötték fel az ápolói állásokat, és ha most kevesebb pénz lesz erre a célra, a bentlakók ellátás nélkül maradhatnak. A belügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozza, hogy idén 3,9 milliárd forinttal még több pénz is lesz a közfoglalkoztatásra, mint a tavalyi 183,8 milliárd forint. Azt már nem a közlemény teszi hozzá, hogy a csúcsra járatás most nem időszerű, ősszel viszont újabb választás lesz, az önkormányzati.