A múltkori 529 után most 683 embert ítéltek halálra Egyiptomban

Fotó: AFP / KHALED DESOUKI / AFP / KHALED DESOUKI

-

Az iszlamisták legfőbb vezetőjére is kivégzés vár. Ugyanakkor a korábban halálra ítéltek közül a legtöbbnek életfogytiglanra enyhítették a büntetését.


A tavaly megbuktatott Mohamed Murszi iszlamista elnök 683 támogatóját ítélték halálra különböző erőszakcselekmények, köztük egy rendőr megölése miatti tömegperben a közép-egyiptomi Minja tartományban. Kivégzés vár Mohamed Badíere, a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom első számú vezetőjére is. Ugyanez a bíróság egy hónappal ezelőtt a mozgalom 529 aktivistáját ítélte halálra, ezt most 37 esetben megerősítették, a többiét életfogytig tartó börtönre módosították. Az ENSZ szerint a közelmúlt történelmének legnagyobb tömegperében az aktivistákat azzal vádolták, hogy részt vettek a minjai erőszakos tüntetésekben tavaly augusztus 14-én. Azon a napon Kairóban Murszi mintegy hétszáz híve vesztette életét rendőrök és katonák sortüzében.Betiltották a Mubarak megbuktatásában szerepet játszó szervezetet

Betiltotta az egyiptomi bíróság a Mubarak 2011-es megbuktatásában fontos szerepet játszó Április 6. Mozgalmat – írta meg az al-Ahrám című állami lap online változata. Az ifjúsági szervezet három vezetőjét, Ahmed Mahert, Ahmed Dumát és Mohamed Ádelt már tavaly decemberben három év börtönre ítélték, amiért tiltakozásokat szerveztek az iszlamista Mohamed Murszit félreállító új hatalom ellen. Ellenzéki aktivisták szerint ezzel a kormány az ellenzéket, közülük is az iszlamistákat próbálja elhallgattatni. Az Április 6. Mozgalmat azzal vádolják, hogy a számlájára róható az „az országról kialakult kép befeketítése”, illetve külföldi mozgalmakkal való összejátszás. A mozgalom a nevét a 2008. április 6-án kezdődött munkabeszüntetésről kapta – ez volt az első igazi tüntetés Mubarak ellen. Au ifjúsági csoport ezután állt az egyiptomi kormányt 2011-ben, az arab tavasz során megbuktató népfelkelés élére.