A multik és az EU nélkül nincs fejlődés Magyarországon

Fotó: DPA / Alexander Heinl

-

Még mindig a pesszimisták vannak többségben a hazai cégvezetők körében. 73 százalékuk nem is tervez semmilyen fejlesztést a következő félévben.


Bár valamelyest javult a magyar kis- és középvállalkozások hangulata az év végén, még mindig a pesszimisták vannak többségben - derül ki az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített Kkv Konjunktúra Index adataiból. Az index értéke 49,3 pont, ami azt jelenti, hogy a rossz hangulat mérséklődött, hiszen szeptemberhez képest 2,3 százalékkal nőtt az index, de továbbra sincs nincs hurráoptimizmus, mivel az továbbra is 50 pont, azaz az optimizmust jelző érték alatt maradt.

A felmérést készítők szerint a cégvezetőket foglalkoztató legnagyobb kérdés, hogy az uniós források átmeneti szűkülése ellen milyen módszerekkel kíván fellépni a kormány, hogyan lesz pótolható a korábban elérhető hatalmas pénzmennyiség. Ide kapcsolódik, hogy a vállalkozások 23 százaléka számít arra, hogy javul az elkövetkező hat hónapban a likviditási helyzete, 68 százalék nem vár változást és csupán 9 százalék vélte úgy, hogy romlik e tekintetben cégének helyzete. Ezzel együtt csupán 33 százalék mondta azt, hogy számít olyan váratlan nehézségre, amely megingathatja vállalkozásának helyzetét, ami kilenc százalékponttal jobb adat, mint egy negyedévvel korábban. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a váratlan gazdasági nehézségektől tartó vezetők 80 százaléka romló likviditási helyzetet is vizionál, azaz számukra - a saját várakozásaikat tekintve - a túlélésről fog szólni az idei év (is).

Ezzel szemben jelenleg az összes cégvezető 26 százaléka bízik abban, hogy növekedni tud a cége, ám jelentős javulás reményéről egyetlen egy cégvezető sem számolt be. Itt jelentős visszaesést mértek a kutatók, hiszen az előző negyedévben még 8 százalék bízott a nagy mértékű növekedésben.

Az ország helyzetével kapcsolatban viszont éppen az ellenkezőjét mérték a kutatók: az előző felmérés 28 százalékához képest most a vállalkozások vezetőinek 40 százaléka gondolja úgy, hogy javulni fog a magyar gazdaság teljesítménye az elkövetkező félévben, de az előző 20 százalék helyett most 23 százalék szerint romlik majd a helyzet. A felmérést készítők szerint egyre erősebb az a tendencia, hogy a cégvezetők jobban hisznek az ország általános gazdasági helyzetének javulásában, mint a saját vállalkozásuk fejlődésében, ami azért problémás, mert visszafogja a vállalkozások beruházási, létszámnövelési terveit és kedvét.

Ezt mutatja az is, hogy a magyar cégvezetők 73 százaléka nem tervez fejlesztést az elkövetkező félévben, sőt az 500 millió forint feletti árbevételű cégeknél 90 százalékban stagnálást jeleznek. Azaz továbbra sem látszik az erősödő magyar kkv- szektorral megtámogatott, stabil gazdasági növekedés - vonják le a következtetést a kutatók, akik szerint túlságosan rá vagyunk utalva az Európai Unióból érkező pénzekből generált beruházásokra, és az idetelepült multinacionális vállalatok fejlődésére.