A multik a rosszabb élelmiszert küldik a szlovák piacra

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Ausztriában és Szlovákiában kapható termékeket hasonlított össze az élelmiszer-felügyelet. Szerintük a multiknak kétféle fogyasztó létezik, az eredményt megküldik Brüsszelnek is.


A multik Szlovákiában forgalmazott élelmiszereinek jelentős része gyengébb minőségű, mint amit az osztrák piacon értékesítenek – mondta Gabriela Matecná. A pozsonyi agrártárca vezetője az élelmiszer-felügyelettel (SVPS) közösen végzett vizsgálatának eredményeit ismertette.

A vizsgálatban 22 olyan termék összetételét hasonlították össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt forgalmaznak. Kiderült, hogy a vizsgált élelmiszerek felénél a gyártók alacsonyabb minőségű termékeket hoztak forgalomba Szlovákiában.


Illatosabb és húsosabb

A laboratóriumi teszt az üdítőitalok, a fűszerek, sajtok, teák és hústermékek esetében tárta fel a legnagyobb minőségbeli eltéréseket. Az üdítőitaloknál a szlovák piacra szánt termékeknél több tartósítószert és mesterséges édesítőszert mutattak ki; a vizsgált fűszereknél nagyobb víztartalmat és törmelékanyag-arányt állapítottak meg. A Szlovákiában forgalmazott teák kevésbé illatosak és ízletesek, a sajtoknál alacsonyabb volt a szárazanyag aránya, a hústermékek pedig kevesebb húst tartalmaztak, mint Ausztriában.


A tesztek eredményei megerősítették azon félelmeinket, amelyekről már többször is beszéltünk

– mondta Matecná. A miniszter szerint a multinacionális vállalatok egyértelműen 2 kategóriába sorolják a fogyasztókat. A vizsgálat eredményeit Szlovákia az Európai Bizottság elé terjeszti.