A múlt héten 800 menekült fulladt a tengerbe

-

A líbiai partoknál 117 holttestet emeltek ki. Krétánál 339 menekülőt kimentettek, de több száz embernek még nincs nyoma.


A görög hatóságok pénteken jelentették, hogy Kréta közelében elsüllyedt egy Egyiptomból indult hajó, amelyen a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint legalább 700 ember tartózkodott. A legutóbbi információk szerint eddig legalább tíz ember tetemét találták meg a habokban, miközben 339 menekültet sikerült élve kimenteni a tengerből. A hatóságok ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy több száz embernek még nincs nyoma.


A mentésben és az eltűntek keresésében szombatra virradóra a görög parti őrség két járőrhajója, két repülőgép és egy helikopter vesz részt, szerencsére az erős szél ellenére az enyhe időjárás is segítségükre van.

A hatóságok csütörtökön találták meg a huszonöt méter hosszú, felborult hajót, amely valószínűleg szerdán vágott neki a Földközi-tengernek.


Az újabb jelentések szerint az éjjel már 117 holttestet emeltek ki a tengerből Líbia északnyugati partjainál, Zuára város közelében, ahol felborult egy menekülteket szállító hajó.


Korábbi értesülések szerint a hajón tartózkodók nagy része fekete-afrikai volt. A halottak többsége nő, hat gyermek is életét vesztette a hajótörésben.


Az utóbbi hetekben több, migránsokat szállító hajó borult fel a Földközi-tengeren, az ENSZ információi szerint csak múlt héten 800 ember vesztette életét a veszélyes úton.

Az IOM becslései szerint az idén már 194 ezer migráns és menekült kelt át a Földközi-tengeren, az afrikai országokból érkezők jelentős része Líbiából vág neki az Európába vezető tengeri útnak.