A mozgósítással tudott nyerni Trump

Fotó: AFP / RHONA WISE

-

Az USA-ban működik a fékek és ellensúlyok rendszere, ezért akárki az elnök, nem tehet meg bármit.


Donald Trump,az Egyesült Államok megválasztott republikánus elnöke a kampány alatt sikeresebben mozgósította a bázisát jelentő fehér szavazókat, mint Hillary Clinton a saját bázisát, és ez döntőnek bizonyult – mondta Magyarits Tamás Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

A szakértő szerint Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt nem tudta olyan mértékben mozgósítani a párt számára kulcsfontosságú választói csoportokat – az afroamerikaiakat, a spanyol ajkúakat és a 18–29 éves korosztályt –, mint korábban Barack Obama; a mozgósítás aránya hozzávetőlegesen hat százalékkal maradt el a korábbiaktól. Donald Trump és pártja viszont mintegy hetvenszázalékos arányban mozgósította a fehér szavazókat, ami döntőnek bizonyult – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a megválasztott elnök öntörvényűsége vezethet-e önkényes törvényhozáshoz, Magyarits Tamás úgy reagált: az Egyesült Államokban már csaknem kétszázötven éve működik a fékek és ellensúlyok kifinomult rendszere, ennek értelmében az elnök gyakorlatilag semmilyen törvényjavaslatot nem tud elfogadtatni, ha nincs meg hozzá a kellő támogatói többség a kongresszusban. Donald Trumpot segíti ugyan, hogy mind a képviselőházban, mind a szenátusban republikánus többség lesz, ám ez nem biztosít számára automatikusan támogatást a törvényhozásban. Az amerikai törvényhozók ugyanis sokkal öntörvényűbbek, mint az európaiak, náluk sokkal kevésbé érvényesül a pártfegyelem.

Mindemellett a legfelsőbb bíróság döntését az elnök nem tudja felülírni – fűzte hozzá. Ha egy elfogadott törvényt a legfelsőbb bíróság vagy egy szövetségi bíróság alkotmányellenesnek minősít, „akkor ott vége a történetnek”.