Magyarok is lehetnek a földrengéssel sújtott Mount Everesten

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

Nepálban egyre nő a halottak száma, a világ legmagasabb hegycsúcsáról pedig lavinát indított el a földmozgás. Az M1 szerint magyarok is vannak a hegyen.


Legalább 686 ember vesztette életét Nepálban a helyi idő szerint szombat dél körül bekövetkezett nagy erejű földrengésben – közölte a himalájai ország rendőrsége.

A belügyminisztérium előzőleg 114 ember halottról számolt be. A belügyi adatok szerint a fővárosban 71 halottat követelt a természeti csapás, míg a Katmandutól 15 kilométerre keletre fekvő Bhaktapur városban eddig 43 halottat számoltak össze.


Az utóbbi több mint 80 év legnagyobb, 7,9-es erősségű földrengése károkat okozott a szomszédos Indiában és Bangladesben is. India északi részén legalább húsz ember lelte halálát összedőlő házak romjai alatt.

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el a heves földmozgás: a csúcsra vezető déli mászóútvonalon, a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen söpört át a lavina. Az alaptáborban legalább 30 ember sérült meg.

Az M1 aktuális csatorna úgy tudja, magyar hegymászók is vannak a Mount Everesten, ahol lavinát indított el a Nepálban helyi idő szerint szombat dél körül bekövetkezett nagy erejű földrengés.

Egyikük, Török Zsolt aradi magyar hegymászó április 4-én indult el két társával Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal feljusson a Föld legmagasabb hegycsúcsára.

A hegymászó mellett magyar turisták is vannak a földrengés sújtotta térségben.

Az M1 beszélt egy magyarul is tudó nepáli utazási tanácsadóval, aki elmondta, hogy ő négy magyar turistáról tud, akik a térségben tartózkodnak, de ők jól vannak. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyar érintettje lenne a nepáli földrengésnek.