A Mount Everest csúcsáról lefelé tartva meghalt egy holland hegymászó

Fotó: XINHUA / Bai Yu

-

A 35 éves holland hegymászónál hiába volt palackozott oxigén, 900 méterrel a csúcs alatt meghalt. Az idei hegymászó szezonban ez az első haláleset a világ legmagasabb hegycsúcsának közelében.


Paszang Purba, a katmandui Seven Summit Treks munkatársa elmondta, Eric Arnold szombatra virradó éjszaka vesztette életét. A hegycsúcsról társaival együtt leereszkedő hegymászónál megfelelő mennyiségű palackozott oxigén volt, azonban folyamatosan gyengeségre panaszkodott, és a kilencszáz méterrel a csúcs alatt fekvő, négyes táborban meghalt.


Purba közölte: a továbbra is a 8848 méter magas csúcs közelében tartózkodó hegymászó csapattal nagyon rossz az összeköttetésük, így egyelőre nem tud többet Arnold halálának körülményeiről. Hozzátette, több napig is eltarthat, mire a holttestet le tudják vinni a lejtőkön, és ehhez több emberre is szükség lehet.


Veszélyes élet a magashegyi mászóké


A Rotterdamból származó Arnoldnak ötödik nekifutásra sikerült meghódítania a Mount Everestet. Egy helyi televíziós csatornának az idén készült interjújában azt mondta, gyerekkori álma, hogy feljuthasson a világ tetejére. A beszélgetésben hangsúlyozta, tisztában van vele, hogy a balesetek kétharmada a visszaúton történik, és az expedíció legveszélyesebb része még hátravan, amikor a legtöbben már úgy gondolják, elérték a céljukat.

Ausztrál médiaértesülések szerint szombaton egy ausztrál hegymászó is életét vesztette a Mount Everesten.

Az NTB norvég hírügynökség arról számolt be, hogy egy 45 éves norvég nőt két serpa segített le a hegycsúcsról szombaton, miután hóvakságot kapott.

Az idei hegymászó szezon kezdete óta több százan vágtak neki a Mount Everest meghódításának. A kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően május 11. óta több mint 330 hegymászó érte el a csúcsot.