A moszkvai reptérről fordulhatott vissza a német képviselő

-

Ugyanis kitiltotta őt az orosz hatóság. Az volt a bűne, hogy bírálta Moszkvát az ukrán konfliktusban tanúsított magatartása miatt.


Karl-Georg Wellmannt, a Kereszténydemokrata Unió orosz és ukrán ügyekben illetékes politikusát vasárnap visszafordították a moszkvai seremetyevói nemzetközi repülőtérről, és közölték vele, hogy hosszú távú beutazási tilalmat léptettek életbe ellene.

A német kormány tiltakozik, „érthetetlennek és elfogadhatatlannak” tartja Wellmann kitiltását. A német külügy a berlini orosz nagykövet útján is tiltakozott. Elvárják, hogy a beutazási tilalmat oldják fel az oroszok.

Wellmann a Bundestag német-ukrán baráti csoportjának elnöke, a német uniópártok - a CDU és a CSU - frakciójának oroszországi jelentéstevője, és 2014 májusában rész vett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai választási megfigyelői missziójában. A kelet-ukrajnai harcok miatt többször is határozottan bírálta az orosz kormány politikáját. Februárban például kijelentette: „orosz háború, ami ott folyik. Az oroszok eszközként használják fel a szeparatistákat”.

Wellmann a Berliner Kurier című német lapnak azt nyilatkozta, az ellene elrendelt beutazási tilalom 2019-ig szól. A moszkvai repülőtéren felszólították, hogy a következő repülőjárattal térjen vissza Németországba, az éjszakát a tranzitváróban töltötte. Eredetileg a kelet-ukrajnai helyzetről tárgyalt volna Moszkvában, „magas rangú meghívást” kapott. A politikus a Focus című német hetilapnak azt mondta, az európai uniós szankciókra válaszul Moszkva is „szankciós listát” állított össze.